4.8 C
Jindřichův Hradec
28.03. 2024
Archivní

Soukromý: TOP of KOPP | Muzeum fotografie a MOM

TOP of KOPP | Muzeum fotografie a MOM

V pátek 29. dubna v 17 hod bude zahájena vernisáží výstava „TOP of KOPP“.

Jedná se o průřez celoživotní tvorbou ing. Pavla Koppa prezentovaný cca padesáti nejzdařilejšími fotografiemi, které byly vybrány u příležitosti jeho osmdesátých narozenin. Tento autor je jindřichohradeckému divákovi již známý z nedávné výstavy, knihy a vzpomínkového pořadu „Italské chvilky s Miroslavem Horníčkem.“ Poprvé v Muzeu fotografie vystavoval už v r. 2004.
Velká část jeho fotografií je věnována Itálii, kde několik let žil.

Ing. Pavel Kopp, CSc. (1940), se narodil v Plzni, ale záhy se s rodiči přestěhoval do Prahy. Vystudoval ČVUT Praha, fakultu elektrotechnickou, se specializací rozhlas, film, televize. Pak pracoval jako pedagog, úředník v zahraničním obchodě a diplomat. Z toho osm let v Itálii, odkud pocházejí jeho vzdálení předkové. Od mládí věnuje se fotografování, se zaměřením na street photo. Publikoval knihu Chvilky s Itálií (s Miroslavem Horníčkem, s doslovem Františka Nepila), která vyšla česky i italsky. Jeho fotografie doprovázely antologii italského básníka Sandra Penny Zvláštní radost žít (v překladu V. Janovice) a knihu básní Vladimíra Janovice Most alchymistů. Publikuje v českých i italských časopisech, např. v kulturních rubrikách celostátních deníků La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero aj. Uskutečnil přes třicet fotografických výstav doma i v zahraničí. Česká televize natočila klip z jeho retrospektivní výstavy ve Strahovském klášteře: Pavel Kopp – 50 let s fotografií (2018). Z jeho výstavy v Palermu „Dva pohledy na Itálii“ natočila klip italská televize.

Kniha Toulky vlastní minulostí byla vydána na jaře 2021 u příležitosti autorových osmdesátin, má 510 stran a 115 černobílých i barevných fotografií.