4.8 C
Jindřichův Hradec
28.03. 2024
Archivní

Josef Böhm – 65 let – Výstava fotografií „PODZIMNÍ HRADEC“ | Stará radnice

Letos oslavil Josef Böhm šedesáté páté narozeniny. U příležitosti tohoto jubilea se od 2. září do 31. října uskuteční v prostorách galerie Výstavní dům Stará radnice výstava jeho fotografií s názvem Josef Böhm – 65 let – Výstava fotografií „PODZIMNÍ HRADEC“.

Spojení Josefa Böhma a Jindřichova Hradce není přitom nijak náhodné. Svou výstavní činnost zahájil před 21 lety v Domě dětí a mládeže Jindřichův Hradec svou první samostatnou výstavou, věnovanou právě tomuto městu. Na její vernisáži byl pozván Otakarem Gawlikem, vedoucím fotoklubu FOKUS, mezi klubové fotografy. Do FOKUSU pak vstoupil v roce 2002. Od tohoto roku také pravidelně vystavoval v Městské knihovně Jindřichův Hradec, kde realizoval výstavy na různá témata, jako jsou divadlo, opera, cesty Evropou, příroda a další. Několik výstav uspořádal také v Muzeu fotografie a v Galerii Langrův dům. Jeho fotografie se objevily i ve více než desítce knih s tematikou Jindřichova Hradce. Několik let pracoval také jako redaktor a fotoreportér v Jindřichohradeckém deníku, v týdeníku Sedmička a spolupracoval také s měsíčníkem Žurnál. Mimo jiné se stal i vítězem celostátní soutěže o nejlepší snímek Blesku.

Zaujetí Josefa Böhma Jindřichovým Hradcem začalo již před mnoha lety, neboť už od učňovských let trávil každou volnou chvilku toulkami po městě a jeho nejbližším okolí. Za bezmála padesát let, která zde pracovně prožil, poznal město dokonale, včetně jeho tajemných zákoutí. Josefa Böhma si také většina obyvatel, nejen Jindřichova Hradce, vybaví jako člověka, který více jak dvacet pět let neodmyslitelně patří se svým fotoaparátem ke všem zásadním událostem na Jindřichohradecku. Za tuto dobu zdokumentoval stovky kulturních, společenských a sportovních akcí. I proto autor doplní výstavu, která bude zaměřena na podzimní období o několik tematických panelů s dokumentárními fotografiemi z akcí, které ho obzvláště zaujaly.

Pořízení výstavních panelů bylo podpořeno z rozpočtu Jihočeského kraje.

Výstavní dům Stará radnice