8.5 C
Jindřichův Hradec
29.03. 2024
Archivní

Tři vánoční vločky | Dačice

Dačický Tyl dostal v letošním roce příležitost zapojit se do projektu Vánoční něha, který se již tradičně koná po dobu adventu v nedaleké obci Studená. Jde o cyklus kulturních a společenských akcí, které si daly za cíl naladit srdce a duše tamních obyvatel na přicházející vánoční čas.

A protože by byla velká škoda, kdyby představení, které s nadšením už týdny chystají neodehráli také pro diváky v Dačicích, zařazujeme toto výjimečné představení do programu i my.

Divadelní hra v režii Haničky Kocmálové s názvem Tři vánoční vločky je příběh, ve kterém se spojují prvky činoherního divadla, tance a zpěvu. To vše za doprovodu profesionálního hudebního uskupení Harp Rock Můra.

Samotný příběh vypráví o náhodném setkání mladé dvojice Báry a Štěpána. Ti dva by se za normálních okolností nejspíše minuli tak, jak se na ulicích měst neznámí lidé obvykle míjejí. Teď se ale v kalendáři píše 24. prosinec, tedy den, kdy se nic neděje náhodou a kdy se i nemožné může stát skutečností. K nohám našich dvou hrdinů se tak v ten správný okamžik snesou tři sněhové vločky, které mají kouzelnou moc přenést je do pohádek. Prostřednictvím vloček se před divákem otevírají kouzelné obrazy a podobenství z těch možná nejkrásnějších československých vánočních pohádek. V jejich přímé návaznosti po celou dobu ale sledujeme také katarzi příběhu mezi Bárou a Štěpánem. Tomu všemu dodávají osobitou a nenapodobitelnou atmosféru živě hrané hudební aranže na harfu, housle, elektrickou a také akustickou kytaru v provedení již zmíněného kvartetu Harp Rock Můra, které jsou nedílnou součástí celé inscenace.

Pojďte se společně s námi zastavit uprostřed vánočního shonu, potěšit krásnými, nejenom pohádkovými melodiemi, ale možná se také trochu zamyslet nad smyslem vánočních svátků tak, jak je prožíváme dnes.