Aktuálně

Černý kořen je lahůdková a velmi zdravá zelenina (Naturhouse doporučuje)

Pusťte si do kuchyně hadí mord. 

Původní léčivá bylina černý kořen je osvěžující změnou jídelníčku. Podobá se křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Jde o vynikající lahůdkovou zeleninu, která se dříve často pěstovala na zahrádkách.

Černý kořen neboli hadí mord španělský na první pohled vypadá nevábně, ale zdání klame. Je to lahůdková zelenina s vysokou výživovou hodnotou - Foto: Goldlocki Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Černý kořen neboli hadí mord španělský na první pohled vypadá nevábně, ale zdání klame. Je to lahůdková zelenina s vysokou výživovou hodnotou – Foto: Goldlocki Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Ke kulinárním účelům se černý kořen začal pěstovat v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Proto se mu také říká hadí mord. Používal se však k léčbě dýmějového moru. Do české kuchyně doputoval ze Španělska mnohem později a zabydlel se tady.

Černý kořen je plnohodnotnou zeleninou, která obsahuje velké množství výživných látek. Na první pohled vypadá nevábně, ale zdání klame. Po oloupání díky své slonovinové barvě připomíná chřest. Chuťově se však od něj liší. Aroma je intenzivnější, s ořechovou příchutí, konzistencí se podobá mrkvi nebo pastináku.

Díky velkému množství hodnotné vlákniny se doporučuje jako skvělé dietní jídlo i pokrm pro diabetiky. Obsahuje vitaminy C, E, B1, B2, provitamin A, z minerálních látek hodně vápníku, hořčíku, železa, mangan, měď, fosfor a zinek.

Je velmi dobře stravitelný, proto se využívá pro šetřící diety, ale i revmatiky nebo k zotavení střevní mikroflóry po léčbě antibiotiky či střevní chřipce. Léčí i chronické záněty močových cest a ledvinové kaménky. Povzbuzuje látkovou výměnu, je vhodný při ekzému, dně a revmatismu, ale také při osteoporóze, zlomeninách a problémech s klouby, protože vyživuje klouby i kosti.

Pořad si můžete poslechnout ZDE

Černý kořen můžeme popíjet také jako čaj, i když není tak účinný jako pojídání čerstvého kořene. Dá se však vařit kdykoli a můžeme ho požívat dlouhodobě. Na nálev z černého kořene zalijeme dvě kávové lžičky sušeného kořene 250 mililitry studené vody, necháme dvě minuty povařit a deset minut vyluhovat. Popíjíme třikrát denně.

V kuchyni se kořen používá buď syrový, nebo vařený, dušený či osmahnutý. Syrový kořen oškrábeme škrabkou na brambory (abychom si při tom neušpinili ruce, použijeme raději gumové rukavice). Potom ho ihned namočíme do vody okyselené citronem nebo octem, jinak velice brzy zhnědne. Po chvilce ho nastrouháme na hrubém struhadle s jablky a mrkví, zalijeme zálivkou z jogurtu nebo kysané smetany nebo kokosovým mlékem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Můžeme ho použít s ostatní kořenovou zeleninou do polévky.

Pokud chceme černý kořen tepelně upravovat, stačí ho očistit pod tekoucí vodou a 15 minut vařit. Potom ho snadno oloupeme i bez rukavic. Podušený kořen podáváme jako přílohu k masu nebo zapečený se sýrem a šunkou. Se salátem je vhodný i jako hlavní jídlo. Také listy rostlinek z vlastního pěstování jsou použitelné do salátů.

Černý kořen má ve 100 gramech pouhých 14 kalorií, ale zároveň vysokou výživovou hodnotu. Používá se tedy i jako součást redukčních diet, při nechutenství u dětí i dospělých. Využívá se k obnově pochodů v trávicí soustavě, působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum. Nachází se v něm allantoin, látka, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Polévka z černých kořenů

Suroviny:
1 cibule
zeleninový vývar
2 brambory
černé kořeny
bobkový list
celý pepř
sůl
muškátový oříšek
dýňová semínka na ozdobu

Nejdříve osmahneme v hrnci cibulku do zlatova a zalijeme ji zeleninovým vývarem. Přidáme kousky nakrájených brambor a černých kořenů, okořeníme bobkovým listem a celým pepřem a povaříme zhruba dvacet minut.

Po uvaření vyjmeme bobkový list a několik kousků kořenů a dáme je stranou. Polévku rozmixujeme, přidáme kousky černého kořene, dochutíme solí a mletým novým kořením nebo muškátovým oříškem. Polévku servírujeme posypanou dýňovými semínky.

Salát z černého kořene

Suroviny:
2 kusy černého kořene
2 střední mrkve
2 jablka
šťáva z citronu
sůl
1 lžička medu
1 lžíce panenského olivového nebo avokádového oleje
čerstvá petrželka

Kořenovou zeleninu řádně omyjeme a oloupeme. Jablko se slupkou, mrkev a černý kořen nastrouháme a vložíme do velké mísy. Dresink připravíme z oleje, šťávy z citronu, špetky soli a vmícháme med a zamícháme do salátu. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou.

K salátu z černého kořene se hodí i dresink z bílého jogurtu a pro zpestření můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Suroviny:
4 kusy černého kořene
1 střední cuketa
4 rajčata
svazek jarní cibulky nebo 1 větší cibule
2-3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
tymián, rozmarýn
bobkový list
petrželka

Na oleji orestujeme nahrubo nasekanou jarní cibulku a česnek. Přidáme na kolečka nakrájený černý kořen, podlijeme trochou vody, stáhneme teplotu a dusíme asi pět minut. Poté přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Dochutíme solí a pepřem.

Podle potřeby podlijeme ještě vodou a dusíme dalších 25 minut doměkka. Před podáváním můžeme ještě pokapat šťávou z citronu a olivovým olejem a vyndáme bobkový list. Tento starý francouzský recept se hodí jako samotné jídlo nebo v kombinaci s rybou nebo drůbežím masem na grilu.

Růžový detoxikační salát

Suroviny:
400 gramů červené řepy
1 černý kořen
1 větvička potočnice nebo balení řeřichy
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce lisovaného česneku
sůl

Očistíme řepy. Vybíráme menší kusy, které uvaříme v páře. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a nakrájíme na kolečka. Omyjeme potočnici velkým proudem vody a necháme okapat, nebo vezmeme balení řeřichy a nůžkami nastřiháme konečky do salátu. Smícháme s odloženými nudličkami řepy.

Připravíme ocet a smícháme všechny přísady. Vložíme do misek potočnici nebo řeřichu smíchanou s nudličkami řepy a kolečky černého kořene. Pokapeme balzamikem.

 


Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít