Aktuálně

Cibulí proti infekcím (Naturhouse doporučuje)

Když ji krájíme, dezinfikuje nám sliznice v nose i ústech

V době chřipkových epidemií se vyplatí častěji sáhnout po cibuli. Je totiž přírodním antibiotikem. Pomůže nám ale i s vysokým tlakem. Její prospěšné účinky znali už staří Egypťané, Řekové a Římané, kteří z ní dělali jednoduchý salát.

Cibule
stevepb / Pixabay

Zkuste jednu malou cibuli s octem a olejem jako povzbuzení výměny látkové. Pak se pět minut věnujte mírné pohybové aktivitě a vysoké hodnoty tlaku mohou začít klesat.

Cibule pochází ze západní Asie. Egyptští faraónové byli s cibulí jako symbolem věčnosti pochováváni. Římané ji vozili s sebou při dobyvatelských taženích, takže se dostala na naše území. Postupně se stala po hlávkovém zelí naší nejrozšířenější a nejdůležitější zeleninou, která okoření jídlo nezaměnitelnou chutí.

Každá cibule je malou továrnou na allicin a jiné sloučeniny, které silně antibakteriálně účinkují zejména na sliznice. Preventivně působí proti infekcím a chrání citlivé epitelové buňky. Při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nosní i ústní dutině a hltanu.

Cibule obsahuje kvercetin, což je látka se silnými antioxidačními účinky. Je také skvělým zdrojem vlákniny, vitaminu C a kyseliny listové. Rostlinné sloučeniny vyskytující se v cibuli pravděpodobně snižují riziko onemocnění některými druhy rakoviny.

Pořad si můžete poslechnout ZDE

Jedná se o skvělou medicínu pro starší lidi. Působí protizánětlivě, napomáhá snižování krevního tlaku a hladiny tuků v krvi, povzbuzuje chuť k jídlu, je prevencí proti chorobným změnám cév, pomáhá při poruchách prokrvování, žilních obtížích, hemoroidech a podobně.

Cibule dále podporuje hustotu kostí a zdravé srdce. Obsahuje hodně železa, které podporuje krvetvorbu a je životně nezbytné pro přepravu kyslíku do buněk, a odčerpává z půdy i mnoho zinku nezbytného pro vazivové tkáně, libido, imunitu, mozek a cévní stěny.

Národní institut pro výzkum rakoviny v USA prohlásil, že cibule působí mírně protirakovinně. Kvercetin je účinný proti rakovině plic. Finský výzkum odhalil, že u mužů, kteří konzumovali stravu bohatou na kvercetin, se výskyt rakoviny snížil až o 60 procent. Vědci z Cornellovy univerzity zjistili, že chuťově výrazné cibule, zvláště šalotka a štiplavé žluté odrůdy, jsou účinnější v potlačování růstu buněk rakoviny tlustého střeva a jater než jemně chutnající odrůdy.

RECEPTY

Jihoitalský salát s cibulí, rajčaty a bazalkou

 

Suroviny:

Cibule, Salát
moigram / Pixabay

4 zralá červená rajčata
1 střední sladká cibule
2 lžíce extra panenského olivového oleje
špetka drceného červeného pepře
větší svazek čerstvé bazalky
sůl
několik lístků bazalky na ozdobu

Rajčata nakrájíme na klínky a dáme do čiré skleněné salátové mísy. Do téže mísy nasypeme klínky cibule. Přelijeme olivovým olejem, přisypeme sůl, pepř a bazalku a dobře promícháme. Ozdobíme čerstvými lístky bazalky, které dodají salátu na barevnosti.

Cibulová polévka

Suroviny:
300 gramů cibule
50 gramů másla
1 litr zeleninového vývaru
grahamový rohlík nebo celozrnná bageta

Cibuli oloupeme, posekáme nadrobno a osmahneme dozlatova na másle. Přidáme zeleninový vývar a necháme vařit asi 1 minutu.

Naplníme do polévkových šálků nebo misek a podáváme s grahamovým pečivem nebo bagetou, případně krutony.

Placky s cibulí

Suroviny:
hladká mouka (můžete vyzkoušet alternativy jako hladká pohanková, čiroková či špaldová)
voda
drobně posekaná cibule nebo pórek
olej
sůl, pepř

Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto. Musí být vláčné, tvárné, nesmí se však lepit na ruce. Vypracované těsto necháme půl hodiny odpočinout.

Pak z něj pomocí válečku tvarujeme placky tlusté 3 až 5milimetrů. Potřeme je olejem, osolíme, opepříme a rozdělíme na ně cibuli nebo pórek. Placky svineme do ruličky a konce dobře stiskneme. Potom je stočíme do spirály a válečkem opatrně zplacatíme. Pozor, aby se těsto nepoškodilo a náplň z něj nezačala padat.

Na pánev dáme trochu oleje a placky na něm z obou stran opékáme dozlatova. Během pečení pánev na chvíli zakryjeme pokličkou, aby se placka dobře propekla a uvnitř zvláčněla. Na povrchu by však měla být křupavá.


Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase

NATURHOUSE – Nová výchova ve výživě

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít