Naturhouse doporučuje: Borůvky prodlužují život a prospívají očím.

Váleční letci jedli borůvkový džem, aby lépe viděli

Kralují všem superpotravinám. Borůvky jsou tak nabity prospěšnými látkami, že jejich každodenní konzumace je nejlepším vkladem pro pevné zdraví, kondici, vitalitu a dlouhý život. A to doslova.

Naturhouse doporučuje: Borůvky prodlužují život a prospívají očím.
Borůvky jsou patrně vůbec nejvýznamnějším zdrojem antioxidantů v ovocné říši. Také se využívají jako prostředek proti průjmům a při poruchách trávení – Foto: pixabay.com

Látky, které borůvky obsahují, jsou totiž schopny prodloužit konce chromozómů, takzvané telomery, jejichž délka rozhoduje o postupu stárnutí a dlouhověkosti. S pomocí borůvek aktivujeme geny, které nám pomohou ke spokojenému životu ve zdraví a spokojenosti.

I když by se mohlo zdát, že spokojenost nesouvisí s jídlem, u borůvek je prokázáno, že mohou být účinnějším řešením pro napravování posttraumatického stresového syndromu než léky ke zvýšení serotoninové produkce!

Stres a posttraumatické poruchy přitom nejsou jen problémem válečných veteránů. Moderní život je plný požadavků na každého člověka a neuvědoměle mnoho z nás trpí i negativními vlivy z prenatálního období a raného dětského věku. Ty jsou srovnatelnou zátěží pro mozek a nervovou soustavu jako traumata veteránů ze Zálivu.

Koneckonců i druhá světová válka přinesla zajímavé zjištění týkající se borůvek. Britští letci, kteří pravidelně jedli borůvkový džem, zpozorovali zlepšení vidění za zhoršených světelných podmínek.

Borůvky jsou patrně vůbec nejvýznamnějším zdrojem antioxidantů v ovocné říši s nejvyšší schopností ničit volné radikály, které se významně podílí na destrukci buněk a tkání těla a působí na rozvoj rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných chorob.

Naturhouse doporučuje: Borůvky prodlužují život a prospívají očím.
Rozmixujte borůvky s tvarohem a využijte na ovesné lívance. Získáte tak zdravější alternativu sladké snídaně, která dodá i řadu prospěšných látek – Foto: Andrea Zahradníková

Borůvkový výtažek posiluje kapilární cévy a usnadňuje přísun okysličené krve do sítnice. Hraje tak významnou roli nejen v podpoře oběhového systému vůbec, ale může pomoci i při léčbě degenerativního onemocnění sítnice. Také je účinný v prevenci zákalu oční čočky. Stejně tak může borůvka pomoci v léčbě a prevenci glaukomu, což je onemocnění způsobené vysokým nitroočním tlakem.

Jedním z borůvkových antioxidantů je i pterostilben, který funguje podobně jako léky na snižování škodlivého cholesterolu. Zároveň pomáhá regulovat množství cukru v krvi, je tak účinný i proti cukrovce 2. typu. Lístky borůvky nasbírané před zralostí plodů obsahují poměrně velké množství myrtillinu, který zlepšuje využití cukru. Myrtillin se proto nazývá rostlinným inzulínem.

Koncentrované borůvkové extrakty příznivě ovlivňují i další degenerativní procesy provázející cukrovku. Borůvky příznivě působí na výživu periferních nervů, zlepšují trávení, chrání sliznici trávicího traktu, pomáhají při rozpouštění kamenů žlučníků a ledvin. Jejich protizánětlivého působení hojně využijeme pro léčení zánětů střev, močového měchýře, vředových chorob, chronické bronchitidě, zánětů dásní a hrdla.

Fialové plody jsou známé také jako prostředek proti průjmům, využívají se při poruchách trávení spojených s křečemi v břiše a ke zmírnění menstruačních potíží. Listy jsou součástí čajových směsí s protizánětlivým a mírně diuretickým účinkem na záněty močových cest, ale hodí se také na koupele a výplachy, kožní problémy, špatně se hojící rány, vředy a afty.

Nakonec na borůvkách můžeme ocenit i to, že kromě kyselých dešťů a občasného pohnojení divokou lesní zvěří jsou naprosto v biokvalitě, což se nedá říci o ostatních bobulovinách nabízených v obchodech. Proto neváhejme, hurá na borůvky!

Salát z borůvek s roastbeefem

Suroviny:
mix salátových listů – polníček, špenát, rukola
8 plátků roastbeefu
červená cibule
borůvky
piniové oříšky
Na dresink:
2 lžíce olivového oleje
½ hrnku borůvek
¼ hrnku octa balsamico
sůl, pepř

Dresink si můžeme připravit v hmoždíři nebo použijeme mixér, ve kterém všechno společně rozmixujeme, abychom získali jemný dresink bez větších kousků borůvek.

Salát smícháme z polníčku, čerstvého špenátu a rukoly. Přidáme na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli, čerstvé borůvky a piniové oříšky. Oříšky pro zvýraznění chuti můžete lehce opražit.

Všech smícháme s dresinkem, aby se dostal ke každému kousku salátu, a přidáme kousky masa.

Naturhouse doporučuje: Borůvky prodlužují život a prospívají očím.
Na borůvkách můžeme ocenit i to, že kromě kyselých dešťů a občasného pohnojení divokou lesní zvěří jsou naprosto v biokvalitě, což se nedá říci o bobulovinách v obchodech – Foto: pixabay.com

Raw borůvkový dort

Suroviny:
1 hrnek datlí
1 hrnek mandlí
špetka soli
240 gramů kešu ořechů
2 lžíce citronové šťávy
6 lžic kokosového oleje
120 mililitrů kokosového mléka
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
50 gramů borůvek
případně lžička psyllia

Datle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Do mixéru dáme mandle a nadrobno je rozmixujeme. Přidáme slité mandle a rozmixujeme v pastu. Pastu natlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem a dáme do mrazáku.

Kešu, namočené přes noc ve vodě, slijeme a dáme do mixéru. Přidáme citronovou šťávu, kokosový olej, mléko, med a borůvky a důkladně rozmixujeme. Pokud chceme přidat psyllium, namočíme ho do pěti lžic vody a necháme stát 2 minuty, dokud se z něj nevytvoří gel. Přidáme do mixéru a mixujeme dohladka.

Celý krém nalijeme na základ do formy a dáme do mrazáku aspoň na 4 hodiny. Dort přesuneme dvě hodiny před podáváním do lednice a na posledních 10 minut necháme odstát při pokojové teplotě.

Místo psyllia můžete experimentovat i s chia semínky nebo mletým lněným semínkem.

Borůvkový pohár

Suroviny:
borůvky
hořká čokoláda 70%
nebo avokádo, kakao, datle
nebo jogurt, chia semínka, konopná semínka, skořice

Nejlepší dezert jsou syrové borůvky nasypané do mističky nebo pohárku, které různě zdravě dochutíme.

Můžeme rozpustit ve vodní lázni hořkou čokoládu, kterou borůvky přelijeme.

Nebo z oloupaného zralého avokáda, kakaa, špetky soli, změklých datlí namočených ve vodě a případně trochy limetkové nebo pomerančové šťávy nebo kokosového mléka uděláme čokoládový krém, kterým borůvky pokryjeme.

Nebo navršíme kopičku hustého jogurtu a posypeme konopnými semínky a skořicí. Jogurt můžeme nechat stát s chia semínky, které nabobtnají a jogurt zahustí.

Pokud by byly borůvky na chuť moc suché, je možné je zalít trochou alternativního mléka. Skvělá je také kokosová šlehačka (našlehaná dřeň z kokosu s trochou vody).


Autor:  Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém R

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít