Aktuálně

Naturhouse doporučuje využít chřestovou sezónu – vyzkoušejte recepty

Chřest je opravdovým elixírem mládí, v jarní sezóně kupujte raději ten český

Lahůdková zelenina, která by se měla stát povinnou jarní oživovací kůrou. To je chřest. Již po týdnu jeho každodenní konzumace můžeme údajně pociťovat nárůst vitality a osvěžení organismu.

Naturhouse doporučuje využít chřestovou sezónu - vyzkoušejte recepty
Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které mimo jiné chrání a detoxikují mozek, povzbuzují sexuální život, dokáží ničit rakovinné buňky a mají protizánětlivé účinky
Foto: pixabay.com

Chřest podporuje výměnu látkovou a je rekordmanem v obsahu kyseliny listové. Ta kontroluje hladinu homocysteinu, rizikového faktoru pro vznik srdečních nemocí, rakoviny a mozkových defektů, a je nezbytná pro omlazování buněk, krvetvorbu, produkci hormonů, proti únavě, neklidu, depresím, sníženému soustředění i předčasnému šedivění vlasů.

Chřest je jedním z nejlepších omlazujících prostředků a vlévá jaro a svěží sílu do tělesných buněk. To lidé věděli už v historii. Ludvík XIV. měl zvláštní chřestové skleníky. Madame de Pompadour užívala chřest s vanilkou, vaječnými žloutky a lanýži jako afrodiziakum. Římané měli svou vlastní flotilu, která měla za úkol shánět nejlepší chřestové výhonky v tehdejším světě.

V Čechách se díky velkému zájmu obnovila tradice pěstování chřestu na Mělnicku, kde jsou vhodné podmínky. V minulosti naše země byla chřestovou velmocí, výhonky dodávala na císařský dvůr do Vídně, Německa i Říma. Český chřest je vysoké kvality a měli bychom mu v krátké jarní sezóně od poloviny dubna do konce června dávat přednost před méně kvalitní zahraniční produkcí.

Z dvaceti jedlých odrůd chřestu z rodu asparagus je nejznámější bílý, který má jemnější chuť. Zelený chřest je však výživově bohatší a jeho příprava je méně pracná – nemusí se loupat, stačí výhonky omýt a odlomit dřevnaté konce. Chřest zabalený do vlhké utěrky uchováváme v ledničce a zpracujeme do pěti dnů.

Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které mimo jiné chrání a detoxikují mozek, povzbuzují sexuální život, dokáží ničit rakovinné buňky, mají protizánětlivé účinky, posilují cévy i podporují růst prospěšných bakterií v trávicím traktu.

Zelenina je také zdrojem mnoha vitamínů, biotinu (vitamin krásy pro pružnou pleť a bohaté vlasy), draslíku a vlákniny.

Opatrně s chřestem by měli nakládat pouze lidé, kteří trpí dnou. Chřest je tak bohatý na mnoho látek, že bohužel obsahuje i mnoho pro ně nevhodného purinu. Pro všechny ostatní je ale předešlý výčet prospěšných účinků jasnou pobídkou ke koupi, i když nejde o právě levnou potravinu.

Naturhouse doporučuje využít chřestovou sezónu - vyzkoušejte recepty
Stačí chřest krátce povařit ve vodě nebo připravit v páře a můžeme se těšit z prospěšných látek, které obsahuje. Hodí se také k zapékání
Foto: pixabay.com

Vařený chřest s máslem

Suroviny:
500 gramů chřestu
sůl
trochu cukru na svaření
20 gramů másla

Omytý a oloupaný bílý chřest vaříme ve vodě s trochu soli a cukru. Hlavičky napíchneme, abychom zjistili, zda jsou uvařené. Pak vyjmeme z vody a položíme na talíře. Rozpustíme máslo a chřest jím přelijeme.

Zapečený chřest

Suroviny:
1 svazek chřestu
2 lžíce olivového oleje
mořská či himálajská sůl
mletý pepř
hoblinky parmazánu

Chřest oloupeme a odřízneme nebo ulomíme dřevnaté konce. Výhonky dáme na plech, pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme v troubě při mírné teplotě asi 15 minut. Chřest posypeme parmazánem a podáváme.

Chřest s dresinkem z čerstvých citrusů

Suroviny:
2 lžíce mandlových lupínků
750 gramů až 1 kilogram chřestových výhonků, omytých a očištěných
¼ lžičky nastrouhané čerstvé pomerančové kůry
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička čerstvé citronové šťávy
2 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Mandlové lupínky opražíme nasucho dozlatova, zhruba 4 až 5 minut. Chřest vaříme v páře, dokud nebude křehký a měkký, zhruba 4 až 5 minut. Horký chřest přendáme na servírovací mísu či talíř.

V malé misce šleháme pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, citronovou šťávu, olivový olej a sůl a pepř. Pomerančovým dresinkem přelijeme chřest a posypeme mandlemi.

Chřest zapečený se šunkou a sýrem

Suroviny:
12 velkých bílých výhonků chřestu, krátce povařených
6 plátků šunky
100 gramů strouhaného nebo plátkového sýra
1 lžíce másla
sůl

Šunku podélně rozkrojíme na dlouhé tenké proužky. Každý výhonek chřestu jedním proužkem omotáme v dolní části. Pekáček vytřeme máslem a naskládáme do něj připravený chřest. Posypeme strouhaným sýrem nebo poklademe plátky sýra tak, aby špičky zůstaly nepřikryté.

Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Zapékáme jen krátce do rozpuštění sýra a prohřátí chřestu, asi 5 až 7 minut. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatné lehké jídlo.

Autor:  Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase – České Budějovice

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít