Odlehčená štědrovečerní večeře (Naturhouse doporučuje)

Štědrovečerní večeře patří neodmyslitelně k Vánocům. Každá rodina má svou tradici, co se podává k jídlu a v jakém pořadí. Ale bramborový salát a ryba nechybí téměř na žádném stole, proto jsme pro vás připravili několik receptů na odlehčenou verzi bramborového salátu, nebo bramborový salát z tuřínu, který od bramborového téměř nepoznáte. Nechybí ani recept na lehoučkého kapra a pro ty, kdo mu příliš nefandí, máme snadné recepty na lososa nebo pstruha. Nebojte se ani sladké tečky v podobě fit tiramisu.

Salát z tuřínu, který od bramborového nepoznáte

Odlehčená štědrovečerní večeřeSuroviny: 1 tuřín, 5 kyselých okurek, 1 bílý jogurt 3 % tuku, 4 vejce, hořčice, 1 mrkev, ¼ bulvy celeru, 2 cibule, šunka 95 % masa (podle chuti), sůl, pepř, sterilovaný hrášek, ocet, stéviové sladidlo PECVA

Postup: Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky a najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v troše vody a přislazeným stéviovým sladidlem PECVA.

Lehký bramborový salát

Ingredience na 4 porce: 500 g brambor, 2–3 vejce uvařená natvrdo, pokrájená na kostičky, 150 ml zeleninového vývaru bez soli DIETESSE.3, 1 malá cibule nakrájená nadrobno, 3 nakládané okurky pokrájené nahrubo, 150 ml bílého jogurtu do 3 % tuku, lžíce dijonské hořčice, nasekaná petrželka, pepř, špetka soli, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Brambory uvařte ve slupce s kostkou vývaru DIETESSE.3. Oloupejte a pokrájejte na kostky. Přidejte ostatní přísady a zlehka promíchejte. Ochutnejte, případně dochuťte.

Odlehčená štědrovečerní večeřePečený pstruh jako alternativa místo kapra

Suroviny: pstruh podle počtu porcí, 2 limetky, čerstvá máta, bazalka a petržel, koření na ryby (ideálně bez soli), koření dobrá nálada, olivový olej

Postup: Ryby omyjte a očistěte. Poté je potřete olivovým olejem, pokapejte šťávou z limetek, ochuťte kořením na ryby a případně kořením dobrá nálada, nezapomeňte okořenit i na vnitřek ryby. Dovnitř ryby naplňte čerstvé bylinky (mátu, bazalku, petržel) a dejte péct na 220 °C v nezakrytém pekáči do trouby na cca 20–30 minut.

Filety z lososa nejen na Vánoce

Suroviny: filety z lososa s kůží podle počtu porcí, olivový olej, 2 stroužky česneku, sůl (ideálně citronová), pepř, koření dobrá nálada

Odlehčená štědrovečerní večeřePostup: Česnek prolisujte, smíchejte s olivovým olejem a prohřejte na pánvi, až se se česnek rozvoní. Do směsi oleje přidejte bylinky dobrá nálada a šťávu z citronu. Lososa osolte a opepřete, potřete směsí olivového oleje s česnekem a bylinkami a nechte chvíli marinovat. Na kvalitní pánvi pečte lososa 4 minuty ze strany s kůží, poté otočte a pečte 1 minutu.

Tiramisu pro štíhlou linii

Suroviny na 12 porcí: 500 g nízkotučného tvarohu, 200 g nízkotučného bílého jogurtu, 1 ztužovač krémů, 3 sáčky zelené kávy APINAT, 1 balení sušenek s vlákninou a ovocným cukrem FIBROKI, 2 sáčky nízkotučného kakaa APINAT, středně velká dortová forma

Postup: Dle návodu si uvařte 3 sáčky velmi silné kávy APINAT, do které namáčejte sušenky FIBROKI. Těmi pak poklaďte dno dortové formy. Tvaroh rozmíchejte s bílým jogurtem a ztužovačem, můžete přidat i lžíci medu pro jemnější chuť. Rozmíchanou hmotu rovnoměrně poklaďte na sušenky, posypte nízkotučným kakaem APINAT a nechte v lednici ztuhnout.

Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít