Aktuálně

Pistácie pomohou vašemu srdci (Naturhouse doporučuje)

Můžete je přidat do sladkého těsta, ale i k masu

Pistácie patří do čeledi ledviníkovitých stejně jako kešu, mango či broskev. Tyto zelené oříšky rostou v hroznech na řečíku pistáciovém, stromku, který dává hojnou úrodu až zhruba po patnácti letech.

3757366-pistacie-1-950x0p0
Pistácie jsou ze všech stromových ořechů nejbohatším zdrojem fytosterolů, jimž se připisují preventivní účinky proti rakovině a srdečním chorobám – Foto: Fotobanka Pixabay

Vykopávky dokazují, že kmeny na Blízkém východě sbíraly pistácie už kolem roku 20 000 př.n.l. V Turecku odhalili archeologové pozůstatky pistácií z doby kolem roku 7000 př.n.l. Pistácie se zmiňují i v Bibli. Královně ze Sáby učarovaly natolik, že si na jejich produkci vyhradila výsadní právo.

V moderní době do roku 1976 pocházely pistácie ze Středního východu, téhož roku se uskutečnila v Kalifornii první komerční sklizeň pistácií. Nyní o pozici největšího světového pěstitele a vývozce soupeří Kalifornie a Írán.

Tyto zelené oříšky obsahují hodně vlákniny. Porce pistácií dodá více vlákniny než půl šálku brokolice. Jsou také dobrým zdrojem proteinu. Třicet gramů jader poskytne celých šest gramů proteinu, zároveň tato porce obsahuje tolik draslíku jako půlka velkého banánu. Kromě toho mají oříšky slušné množství hořčíku, mědi, fosforu.

Pistácie jsou ze všech stromových ořechů nejbohatším zdrojem fytosterolů, jimž se připisují preventivní účinky proti rakovině a srdečním chorobám. Mají vysoký obsah argininu, který pomáhá roztahovat cévy a lépe zásobovat krví všechny části těla. Obsahují i nejvíce rostlinné sloučeniny luteinu, který prospívá zraku.

Hned po červeném víně jsou pistácie nejlepším zdrojem resveratrolu. Tato látka je známou bojovnicí proti rakovině a srdečně-cévním chorobám. Obsahují skvělou čtyřkombinaci látek prospěšných srdci. Pomohou nám tedy bojovat proti srdečním chorobám a podpoří krevní oběh.

Zdravé osoby, na jejichž celkovém příjmu kalorií se po tři týdny podílely dvaceti procenty pistácie, měly nižší oxidační stres a hladinu celkového cholesterolu, přičemž se jim zvýšila hladina blahodárného HDL cholesterolu.

Při nákupu vyhledávejte oříšky s napuklou skořápkou, pokud možno nesolené. Aby zůstaly čerstvé, skladujte je v lednici v dobře uzavíratelné nádobě. V mrazničce zůstanou pistácie čerstvé minimálně rok.

Šálek vyloupaných pistácií v receptu odpovídá dvěma šálkům pistácií nevyloupaných. Pokud chcete z oříšků odstranit slupku, pak je minutu blanšírujte (krátce vložte do horké vody) a 15 minut je při nízké teplotě sušte v troubě nebo je opražte. Pistácie můžete přidávat do těsta a také je používat na ozdobu. V nasekaných pistáciích se dají obalovat ryby, kuře i další maso.


Pistáciový mořský jazyk

Suroviny:
1 kilogram plátků mořského jazyka (platýsovitá ryba)
1 šálek nasucho opražených a oloupaných pistácií
¼ šálku čerstvé petrželky nasekané
1 čerstvý stroužek česneku nasekaný
½ šálku olivového oleje
¼ šálku mořské soli
¼ šálku mletého pepře
2 lžíce čerstvé šalotky nasekané
¼ šálku čerstvé bazalky nasekané

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Pomocí mixéru ořechy trochu nasekáme, přidáme čerstvé bylinky, až jednu lžíci olivového oleje, šalotku, sůl a pepř. Rozmícháme na hladkou pastu s kousky pistácií. Dáme stranou.

V pánvi rozehřejeme zbylý olivový olej a ryby na něm na středním plameni lehce osmahneme. Neopékáme je zcela. Zlatavé plátky přendáme do vymazaného pekáčku nebo na plech. Každý plátek potřeme silnou vrstvou pistáciové pasty. Pečeme, dokud není z pasty křupavá krusta a rybí maso se neodlupuje.

Nepečené pistáciové brownies

3757365-pistacie-dort-cokolada-dezert-1-950x0p0
Při nákupu pistácií vyhledávejte oříšky s napuklou skořápkou, pokud možno nesolené. Aby zůstaly čerstvé, skladujte je v lednici v dobře uzavíratelné nádobě – Foto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
1 šálek loupaných pistácií
1/3 šálku kakaa
1/8 lžičky soli
2 lžíce kokosového oleje
2-3 lžíce javorového sirupu
1-2 lžíce vody
1 lžička vanilkového extraktu

V mixéru rozmixujeme pistácie. Ve velké míse je smícháme se zbytkem ingrediencí. Javorový sirup přidáváme opatrně, přisladíme si tak, aby směs byla chuťově uspokojivá, ale jako s každým zdrojem cukru šetříme.

Vytvoříme si vlhké těsto a rozetřete ho, nebo pokud to půjde, mírně rozválíme na podložku. Rozkrájíme na čtverečky a ozdobíme několika dalšími pistáciemi. Takto připravené brownies můžeme hned konzumovat, nebo uložit do ledničky k mírnému zpevnění.

Pesto z medvědího česneku a pistácií

Suroviny:
2 hrsti medvědího česneku
70 gramů solených pistácií
100 gramů sýra Grana Padano
1 polévková lžíce citronové kůry
1 lžíce medu
150 mililitrů olivového oleje
sůl a černý pepř podle chuti

Medvědí česnek pořádně umyjeme a osušíme. Přidáme k němu strouhaný sýr, pistácie, citronovou kůru, sůl a olivový olej. Všechno pořádně rozmixujeme, dochutíme medem, solí a kořením.

Pistáciové sušenky

Suroviny:
100 gramů másla nebo kokosového oleje
60 gramů kokosového cukru
2 žloutky
200 gramů nesolených pistácií
200 gramů bezlepkové mouky
špetka soli

Pistácie rozemeleme. Do směsi mouky, cukru a soli vmícháme vejce a rozpuštěné máslo nebo kokosový olej. Pokud by směs byla ještě příliš suchá, přidáme trochu vody. Vypracujeme váleček, který odložíme do ledničky alespoň na hodinu.

Poté z válečku odkrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 180 stupních asi 10 až 12 minut. Upečené sušenky necháme vychladnout.

Pistáciovo-mandlové kuličky

Suroviny:
4-6 velkých sušených fíků
100 gramů loupaných mandlí
100 gramů neloupaných pistácií
lžíce kokosového oleje

Fíky zalijeme horkou vodou a necháme změknout. Čtvrtinu pistácií si odložíme stranou a zbytek spolu s mandlemi lehce nasucho opražíme. Ještě horké ořechy rozmixujeme se lžící kokosového tuku, přidáme 4 fíky a znovu propracujeme. Pokud by byla hmota příliš drolivá, přidáme další fík.

Hmotu pak necháme chvíli zpevnit v lednici a tvarujeme z ní malé kuličky, které obalujeme ve zbylých nadrcených pistáciích. Pistácie můžeme ovonět lžičkou růžové vody a špetkou kardamomu.


Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít