Nastoupil pošmourný podzim a s ním i zvýšené riziko nachlazení a chřipky, proto pro vás v Naturhouse připravili rady a recepty, jak na podzim posílit imunitu.
Našich 5 tipů:
- Dopřejte si ovesné vločky, které obsahují betaglukany, což jsou velmi silné antioxidanty, které podporují náš imunitní systém.
- Bohatým zdrojem betaglukanů jsou také houby. Můžete je nasbírat v lese, nebo si koupit hlívu ústřičnou či shiitake.
- Imunita má základ ve správné střevní funkci a té také pomáhá vláknina z podzimních jablek, švestek a hrušek.
- Nasbírejte si v přírodě šípky. Šípky jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Ve 100 g šípků jsou přibližně 2 g vitaminu C.
- Doplňte si vitamín D z podzimního sluníčka. Vitamín D je také nezbytný pro podporu imunity.
OVESNÁ KAŠE S JABLEČNO-BRUSINKOVOU OMÁČKOU
Ingredience: 1 jablko oloupané a rozkrájené na kostičky, 50 g brusinek, skořice, kardamom, mletý zázvor, 100 g ovesných vloček, 1/3 l ředěného mandlového nebo kokosového mléka s vodou, lžička vanilkového extraktu
Postup: Kostičky jablek dejte do hrnce, zalijte 50 ml vody a vařte, dokud téměř nezměknou. Plamen snižte na minimum, přidejte brusinky, koření a nechte probublávat, až směs zhoustne. Do jiného rendlíku nasypte vločky, zalijte je ředěným mlékem, přidejte vanilkový extrakt a za stálého míchání vařte 4–5 minut do zhoustnutí. Rozdělte do misek a navrch dejte jablka uvařená s brusinkami (brusinky již bývají proslazené, proto nedoslazujte). Část pokrmu si můžete nechat v ledničce jako odpolední dezert nebo svačinu. I chlazený pokrm chutná skvěle! Dokonalá je také verze s jahodovou omáčkou s brusinkami (u jahod si doslaďte několika kapkami stéviového sladidla PECVA).
JABLEČNÝ KOLÁČ S OVESNOU KRUSTOU
Ingredience: 8 velkých jablek (asi 1,5 kg), 1 a půl šálku ovesných vloček, 1/3 šálku kokosového cukru nebo javorového sirupu, ¼ šálku vlašských ořechů, 2 lžíce kokosového oleje nebo kvalitního másla nebo ghí, 3 lžíce alternativního mléka (kokosové, mandlové …), případně lžička skořice a hrst rozinek, stéviové sladidlo PECVA
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, krátce povařtee a nakrájejte. Na dno menšího pekáče nebo dortové formy naskládejte plátky jablek. Pokud si chcete zjednodušit práci, postačí je i nastrouhat a vložit do pekáčku. Podle chuti posypte skořicí, případně přidejte i rozinky. Pokapejte několika kapkami stéviového sladidla PECVA. V míse smíchejte vločky, cukr nebo sirup, pokrájené vlašské ořechy, rozpuštěný olej nebo máslo. Pokapejte mlékem a zamíchejte. Vytvoříte tak drobenku, kterou pokryjte jablka v pekáči. Povrch pekáče překryjte alobalem a pečte při 175 °C asi 45 minut. Po odstranění fólie ještě chvíli pečte, dokud nezačnou jablka dole pracovat nebo dokonce trochu bublat. Podávejte teplé.
Šípkový čaj
Ingredience: Nasbírejte si na podzim šípky, nebojte se ani těch již mírně změklých mrazem. Usušte je a uschovejte. Med od známého včelaře.
Postup: Šípky nemusíte drtit, ušetříte si práci a vyhnete se chloupkům, které se nekamarádí s naším trávicím ústrojím. Šípky přes noc namočte a ráno či během dne zahřejte k bodu varu a případně krátce povařte. Ochuťte lžičkou medu.
Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec