Autoškola – Jakub Adam TOP
Aktuálně

Připravte si pochoutky z arašídů, jsou zdravé (Naturhouse doporučuje)

Američané milují arašídové máslo. Připravte si také pochoutky z arašídů, jsou zdravé.

Semena podzemnice olejné neboli arašídy ve skutečnosti nepatří mezi ořechy, jak si mnozí lidé myslí. Jedná se o luštěniny příbuzné s fazolemi a hráškem. Plodem rostliny je lusk, který obsahuje jedlá semena. Arašídy rostou pod zemí.

Připravte si pochoutky z arašídů, jsou zdravé (Naturhouse doporučuje)
Arašídy mohou obsahem antioxidantů konkurovat ovoci. Jsou například skvělým zdrojem beta-sitosterolu, který má protirakovinné účinky – Foto: Fotobanka Pixabay

Jejich původním domovem je nejspíše Brazílie nebo Peru. Do Evropy je dovezli Španělé. Poté je Portugalci rozšířili do Afriky a odtud se dostaly zpět do Ameriky. Během americké občanské války arašídy jedli vojáci jako levný zdroj proteinu. George Washington Carver, považovaný za zakladatele průmyslu zpracování arašídů, poradil farmářům střídání bavlny právě s podzemnicí. Vymyslel také přes 300 způsobů využití arašídů, od kuchyňského po průmyslové.

V současné době se v USA ročně zkonzumuje více než miliarda kilogramů arašídů, z toho asi polovina v podobě takzvaného arašídového másla. Největšími producenty jsou Čína a Indie, kde se ovšem většina semen zpracovává na olej a prodává pouze lokálně. Proto mezi největší vývozce patří USA, Argentina, Súdán, Senegal a Brazílie.

Vědci z Floridské univerzity zjistili, že obsahem antioxidantů mohou arašídy konkurovat ovoci. Vysokou koncentraci antioxidantů můžeme ještě zvýšit pražením. Arašídy jsou skvělým zdrojem beta-sitosterolu, který má protirakovinné účinky. Jsou také dobrým zdrojem resveratrolu, jenž je znám díky obsahu v červeném víně a pomáhá bojovat se srdečními nemocemi.

Pořad si můžete poslechnout ZDE

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA schválil v roce 2003 tuto formulaci o zdravotní prospěšnosti arašídů: „Vědecké důkazy naznačují…, že konzumace 40 gramů většiny druhů ořechů (například arašídů) jakožto součásti stravy chudé na nasycené tuky a cholesterol může snižovat riziko srdečních chorob.“

Účastníci výzkumu, kteří jedli pravidelně porce arašídů, měli až o 27 procent nižší riziko rozvinutí diabetu II. typu. Výzkum Americké dietetické asociace odhalil, že jedlíci arašídů byli schopni lépe uspokojovat potřebu vitaminu A a E, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, zinku, železa a vlákniny a měli nižší BMI index (ukazatel tělesné hmotnosti) než ti, kdo arašídy nejedli.

Výzkum také ukázal, že ženy, které často jedly arašídy a výrobky z nich, měly menší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Koupit arašídy na našem trhu není problém, ale je potřeba hlídat jejich čerstvost. Vzhledem k vyššímu podílu oleje snadno žluknou. Arašídové máslo je také dostupné, vyrábět se však dá i ve vlastním mixéru. Ve Spojených státech je tradiční pomazánkou na chléb, raději ale doporučujeme jíst ho samotné po lžičkách nebo použít jako skvělý základ pro zdravé a chutné domácí dezerty.

  • Ohnivé aztécké arašídy s kakaem

Suroviny:
450 gramů nasucho opražených arašídů
2 lžíce kokosového cukru
2 lžíce vaječných bílků
½ lžičky mořské soli
¼ lžičky mletého chilli
3 lžíce tmavého kakaového prášku

V misce rozšleháme bílky, chilli, sůl a kokosový cukr. Přidáme arašídy a promícháme, aby se směsí rovnoměrně pokryly. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný tukem. Ořechovou směs pražíme 4 minuty při teplotě 180 stupňů.

Vyjmeme arašídy z trouby a znovu je promícháme ve směsi bílků. Vrátíme je do trouby na další 4 minuty (dáváme pozor, aby se nespálily).

Dobře promícháme, aby se jednotlivé ořechy oddělily. Poprášíme arašídy neslazeným kakaem. Pak je poprášíme ještě jednou. Podáváme.

  • Arašídové kousky v čokoládovém kabátku s lukumou
Připravte si pochoutky z arašídů, jsou zdravé (Naturhouse doporučuje)
Arašídové máslo je na našem trhu dostupné, vyrábět se však dá i ve vlastním mixéru – Foto: Fotobanka Pixabay

Suroviny:
2 polévkové lžíce kokosového oleje
¾ až 1 polévková lžíce stéviového sladidla Pecva
¼ šálku arašídového másla
¼ šálku lukumy (ovocný prášek, který výborně zahustí ořechové máslo a dodá sladkou, vanilkovou chuť)
3 větší kostičky hořké čokolády

V malém kastrůlku rozehřejeme kokosový olej a přidáme sladidlo. Vypneme plamen a vmícháme arašídové máslo s lukumou. Necháme v lednici alespoň 30 minut odstát.

Pevnou směs můžeme napěchovat do silikonových formiček nebo tvoříme kuličky. Dáme mrazit alespoň na jednu hodinu nebo přes noc do úplného ztuhnutí. Poté na malém plameni rozpustíme hořkou čokoládu a ze všech stran obalíme. Přemístíme na pečicí papír. Necháme ztuhnout.

  • Křehké arašídové cookies

Suroviny:
¾ šálku arašídového másla
1 velké domácí vejce (při alergii na vejce možno nahradit lžící mletého lněného semene namočeného ve lžíci až dvou vody)
1 lžíce bezlepkové mouky (např. z pohanky, kokosu)
¾ až1 lžíce stéviového sladidla Pecva

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. V malé míse smícháme arašídové máslo, vejce, mouku a sladidlo. Dobře promícháme a vytvoříme těsto. Těsto opatrně rozválíme a vykrájíme libovolné tvary. Opatrně přeneseme na menší plech vyložený papírem na pečení.

Pečeme asi 12 minut, dokud nezačnou mírně zlátnout. Vychladlé cookies můžeme ozdobit čokoládovou polevou z ¼ šálku kakaového prášku, ¼ šálku kokosového oleje a 3 lžic javorového sirupu.

  • Nepečený dortík z arašídového másla

Suroviny:
¼ šálku kakaového másla
1 lžíce kokosového oleje
2 lžíce javorového sirupu
¼ šálku mandlové mouky (mixovaných mandlí)
na náplň 2 šálky arašídového másla
na polevu hořkou čokoládu

Vymažeme formu na dortík kokosovým olejem nebo vložíme papír na pečení. V kastrůlku rozpustíme kakaové máslo za nízké teploty. Stáhneme z ohně, přidáme zbývající ingredience a dobře rozmícháme. Směs nalijeme do formy a dáme do mrazáku ztuhnout, asi na 20 minut.

V malém kastrůlku si za nízké teploty nebo ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Vyjmeme formu z mrazáku a rozetřeme arašídové máslo na připravený podklad. Přelijeme rozpuštěnou čokoládou. Chladíme hodinu v lednici.


Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít