Aktuálně

Rok v kuchyni Magdaleny Dobromily aneb co pradědečkům chutnalo

Výstava Rok v kuchyni Magdaleny Dobromily aneb co pradědečkům chutnalo je věnována lidové i měšťanské stravě, kuchařským knihám, přípravě jídla, stolování a dalším zajímavostem z kuchyní jindřichohradeckého regionu v 19. a v první polovině 20. století. Představuje rukopisné i tištěné kuchařské knihy, tradiční předměty spojené s vařením a stolováním na venkově i ve městě, ale i oblíbené místní recepty.

Výstava reflektuje tradiční každodenní stravovací režim v zemědělských usedlostech, kde byla nejčastějším typem jídla polévka. Při snídani byla doplněna chlebem nebo brambory, v poledne se jedla s jednoduchým moučným nebo bramborovým jídlem a se zelím a k večeři s chlebem nebo bramborem. Ve sváteční dny byla někdy k večeři omáčka. Maso se ve všední den téměř nejedlo a také ve svátek bylo jen zřídka. Městská kuchyně všedního dne byla jednoduchá a lepší jídla se podávala hlavně v neděli a o svátcích. Zlom nastal v období první republiky, kdy se často na stolech objevovalo vepřové a telecí maso, ryby a zvěřina, zákusky z křehkého a listového těsta a exotické ovoce. Pilo se pivo, víno a pravá káva.

Důležité místo při přípravě jídel měly již od 19. století kuchařské knihy, které se mnohdy v rodinách předávají z generace na generaci. Výstava představuje například rukopisnou německou kuchařku z let 1744 – 1746, nejstarší tištěnou jindřichohradeckou kuchařku z roku 1821, kuchařku Václava Pacovského ze zdejší Landfrasovy tiskárny z roku 1827, několik vydání Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové a další knihy ze sbírky Muzea Jindřichohradecka. Zajímavý je také soubor sešitů z rodinné pozůstalosti známé textilní výtvarnice Marie Hoppe-Teinitzerové s recepty vyhlášených kuchařek a překlady názvů jídel do několika evropských jazyků a se samostatnými ručně psanými recepty a výstřižky.

Při příležitosti uspořádání výstavy požádaly autorky o spolupráci veřejnost. Kuchařští nadšenci, rodiny vyhlášených kuchařek a pokračovatelé kuchařských tradic tak do muzea zapůjčili nebo darovali tištěné i rukopisné kuchařské knihy, fotografie i zajímavé trojrozměrné předměty z téměř třech desítek místních domácností. Jejich prostřednictvím se návštěvníci výstavy seznámí s recepty na vyhlášené dodnes připravované pokrmy z Jindřichova Hradce, Jarošova nad Nežárkou, Kamenného Malíkova, Lásenice a dalších míst regionu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít