Seriál o víně vinotéky Dionýsův nektar: Díl čtvrtý – základní odrůdy a rozdělení vín

V předchozím dílu našeho miniseriálu jsme se věnovali jednotlivým vinařským oblastem České republiky a jejich podoblastem. Při té příležitosti jsme zmínili, kterým odrůdám se v jednotlivých podoblastech daří díky přírodním a klimatickým podmínkám. V dnešním díle bych se chtěl trochu blíže zaměřit na seznámení se s odrůdami, které se v České republice pěstují. Ve světě existuje takřka 10.000 odrůd vinné révy. Je tedy nabíledni, že je opravdu nemožné, aby se našel jedinec, který by je mezi  sebou rozeznal a to tím spíše, že každá odrůda, ve svém finálním produktu – vínu, má řadu mutací jak ve vůni, tak chuti a barvě. Je to dáno tím, že víno je výsledkem působení několika základních prvků jako jsou půda, poloha,klimatické podmínky, odrůda, výrobní technologie. V neposlední řadě je to vinař, který teprve vínu vtiskne svůj osobitý rukopis .

Vinotéka Dionýsův NektarVe vinařských oblastech České republiky se tradičně vyrábí převážně vína odrůdová z celkem 49 povolených a registrovaných odrůd. To znamená, že víno, aby mohlo být prodáváno jako odrůdové musí obsahovat nejméně 85 % odrůdy, pod jejímž názvem je prodáváno.

Mezi tradiční bílé odrůdy u nás pěstované můžeme zařadit :

Ryzlink vlašský, Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink Rýnský,Rulandské bílé,Suavignon, Veltlínské červené ranné, Muškát moravský, Tramín červený ,Neuburské, Sylvánské zelené, Irsai Olivier, Chardonnay z novějších odrůd pak Pálava, Aurelius, Veneris.

Jak jsme již zmínili ve stati o vinařských oblastech, modrým odrůdám se u nás vzhledem ke klimatickým podmínkám daří méně, nicméně jsou i z modrých odrůd vyráběna kvalitní červená vína , kdy mezi nejznámější patří Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Zwiegeltrebe, André či Cabernet sauvignon. V posledních letech se s úspěchem u nás pěstují Merlot, Dornfelder, Neronet a odrůdy u nás vyšlechtěné jako jsou například Cabernet Moravia a Rubinet.

Jak již bylo popsáno v minulých dílech, víno jako finální produkt zpracování vinné révy, je výsledkem velmi složitého procesu. Velké množství odrůd, ale i jejich kupáží, nabízí spotřebiteli nepřeberné množství barev, vůní a chutí. Vína se stala nedílnou součástí pokrmů a řada odborníků se věnuje právě skloubení chuti vína s různou variantou pokrmů. Velmi často dostávám ve vinotéce otázku: „ A které víno je dobré?“ Odpověď je poněkud jednoduchá, možno říci až primitivní. Vždy je to víno, která Vám chutná.

Seriál o víně vinotéky Dionýsův nektar: Díl první – Vinná réva
Foto: www.pixmac.cz

Každý člověk ma nastavenu jinou úroveň a citlivosti chutí. Každému člověku chutná něco jiného, voní mu jiná vůně a navíc chuť i vůni ovlivňuje pohoda a různé příležitosti.

Nicméně, vždy by měla být rozhodující kvalita toho, co pijeme. Měli bychom se naučit rozeznávat základní nedostatky, které kvalitu vína snižují. Tomuto se budeme věnovat v některém z dalších dílů.

Nicméně prvotním základem, je kvalita suroviny ze které je víno vyráběno. V České republice jsou přijata níže uvedená kritéria.

Pro všechna vína, vyjma stolních a zemských platí, že hrozny pro jejich výrobu musí pocházet pouze z vinic vhodných pro tvorbu jakostních vín stanovené oblasti a objem sklizně nesmí překročit zákonem stanovený hektarový výnos.

Jakostní odrůdová vína, jsou na základě ověření odrůdy, původu,cukernatosti a hmotnosti zatříděna a označena přívlastkem. Tato vína musí být zatříděna a musí jím být uděleno číslo šarže, které je uvedeno na etiketě. Jednotlivé kategorie přívlastků umožňují vyniknout různým druhům vína u jednotlivých odrůd.

V tabulce je uvedeno základní rozdělení vín podle kvality získaného hroznového moštu při sklizni.

Platí pro všechny odrůdy a každá odrůda podle stupně vyzrálosti hroznů a způsobu zpracování může dosáhnout jednotlivých kvalitativních stupňů.

Kategorie vín podle kvality cukernatost hroznů °NM

víno
Autor: andreken
http://www.sxc.hu/photo/1088264

nebo Kg/100 l vinného moštu

Stolní víno 11°NM

Zemské víno 14° NM

Jakostní odrůdové *

Odrůdové 15°NM

Známkové 15°NM

Jakostní odrůdové s přívlastkem**

Kabinet 19°NM

Pozdní sběr 21°NM

Výběr z hroznů 24°NM

Výběr z bobulí 27°NM

Výběr z cibéb *** 32°NM

Ledové víno 27°NM

Slámové víno 27°NM

*jakostní odrůdové víno musí obsahovat 85% odrůdy, pod kterou je deklarováno

** jakostní odsrůdová vína s přívlastkem musí obsahovat pouze přírodní cukr z vinné révy

*** výběr z cibéb se získává z přezrálých seschlých bobulí napadených ušlechtilou plísní šedou

Bortritis cinerea

Ledové víno pochází z hroznů sklizených při teplotách – 7°C a méně. Hrozny zůstávají v průběhu sklizně i zpracování zmrzlé.

Vinotéka Dionýsův NektarSlámové víno pochází z hroznů, které byly před zpracováním uloženy na slámě nebo rákosu, nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu tří měsíců. Taková vína mají sytou žlutou barvu, velmi výrazný buket a velký podíl zbytkového cukru obdobně jako vína ledová.

V posledních letech se na našem trhu objevují vína označená VOC – vína originální certifikace. Jedná se o vína z menšího území nežli je vinařská oblast. Musí být pro daný územní celek typická, musí splńovat požadavky minimálně jakostního odrůdového vína a doplňující požadavky stanovené a kontrolované příslušným sdružením vinařů. Jeho výrobce musí být členem tohoto sdružení. Víno je označeno jako VOC a na etiketě může být uveden i počet vyrobených lahví tohoto vína.

Abychom získali představu o vztahu kvality vína a jeho ceny, uvádím pro základní informaci, jak je kvalitativně oceňováno víno ve světě, včetně podílu výroby vína v jednotlivých kategoriích.

OZNAČENÍ procento výroby cena / 1 lahev

I CON 1% více jak 50 USD

ULTRA PREMIUM 5% do 50 USD

SUPER PREMIUM 10% do 10 – 12 USD

PREMIUM 34% 4 – 7 USD

BASIC ( odpovídá našim stolním vínům) 50% 2 – 4 USD


Ing. Václav VALENTA

Sommeliér

Vinotéka Dionýsův Nektar

Informace zde uvedené pochází z veřejně dostupných zdrojů, souboru přednášek lektorů kurzu Sommelié absolventů vinařské akademie Valtice.

 

Předchozí díly:

Díl první – Vinná réva

Díl druhý – Středověk Morava

Díl třetí – Vinařské oblasti

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít