Tradiční vánoční cukroví v odlehčených a zdravějších variantách (Naturhouse doporučuje)

Začal advent, jedno z nejkrásnějších období v roce, kdy se těšíme na Vánoce. K přípravám na Vánoce patří již tradičně i pečení vánočního cukroví. Vychutnejte si Vánoce s námi a nechte se inspirovat radami i recepty na lehké a přitom chutné vánoční cukroví, které si můžete dopřát bez obav, že se podepíše na vaší postavě. I když jako u všeho i zde platí, lehké cukroví ale s mírou.

Linecké cukroví bez lepku na lehčí způsob

Ingredience na 30 kusů: 200 g pohankové mouky, 150 g kokosového tuku, 1 vanilkový lusk, 60 g třtinového cukru, 2 žloutky, marmeláda DIETESSE.3 na slepení

Postup: Všechny ingredience kromě marmelády DIETESSE.3 smíchejte, těsto dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vyválejte a vykrajujte. Pečte cca na 160 °C, než cukroví zezlátne. Po upečení slepujte marmeládou DIETESSE.3.

Marcipánové vanilkové rohlíčky

Ingredience: 2 šálky mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 1 polévková lžíce drcených konopných semínek, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 3 až 5 lžic javorového sirupu (javorový sirup zde působí jako pojidlo, přidávejte postupně tak, aby směs vytvořil dostatečně vlhkou, špetka soli, sladidlo PECVA dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, vanilku, javorový sirup, konopná semínka a sůl. Místo lžíce javorového sirupu můžete přidat stévii. Pokud je potřeba více vlhkosti, přidejte vodu, pokud je směs málo sladká, stačí zakápnout několika kapkami sladidla PECVA. Těsto by mělo být dostatečně vlhké, aby drželo pohromadě. Rukama tvarujte rohlíčky. Hotové rohlíčky nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Rohlíčky vydrží v lednici až tři týdny, v mrazničce vydrží čerstvé až dva měsíce.

Kokosové rafaelky s konopným a chia semínkem

Ingredience: ¾ šálku kokosové mouky nebo jemně mletého kokosu, 2 až 3 lžičky javorového sirupu nebo medu, 1 lžíce kokosového cukru, 2 lžíce vody, 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2 lžičky konopného semínka drceného, 1 lžička chia semínek, 10 až 12 menších loupaných mandliček

Postup: Ve větší míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlí, až vznikne kompaktní těstíčko. Pokud by bylo příliš suché, přidejte ještě trochu vody. Tvořte kuličky, do kterých vložte loupané mandle. Kuličky vychlaďte v ledničce, aby kokosový olej dobře ztuhl a kuličky zpevnil.

Méně tradiční druhy vánočního cukroví, které si můžete dopřát bez výčitek

Čokoládové truffle

Ingredience: 1 zralé avokádo, 200 g hořké čokolády nalámané na kousky, 1 čokoládová tyčinka SLIMBEL SYSTÉM, 2 sáčky kakao APINAT

Postup: Avokádo rozkrojte a vydlabejte dužninu. Dužninu v misce rozmačkejte dohladka. Tyčinku SLIMBEL SYSTEM nastrouhejte najemno. Polovinu čokolády nalámejte nebo nastrouhejte na drobné kousky a zbylou čokoládu rozpusťte. Všechny připravené suroviny smíchejte a pomalu přimíchejte i rozpuštěnou čokoládu. Vzniklou hmotu dejte na 1 hodinu do lednice. Ztuhlou hmotu nabírejte lžící a tvarujte kuličky, které obalíte v kakau APINAT.

Celozrnné kuličky

Ingredience: 100 g sušenek FIBROKI 5C, 50 g arašídového másla, 50 g namletých oříšků/kokosu, sladidlo PECVA dle chuti

Postup: Sušenky FIBROKI namelte najemno, smíchejte s arašídovým máslem a namletými oříšky nebo kokosem. Vzniklou směs oslaďte podle chuti sladidlem PECVA. Tvarujte drobné kuličky, které pak obalíte v kokosu.

Jahodovo ovesné knoflíčky

Ingredience: 2 šálky mletých nebo mixovaných ovesných vloček, 1 šálek rozdrcených cereálií FIBROKI, 1 polévková lžíce prášku na pečení, 1 čajová lžička mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ½ čajové lžičky mletého hřebíčku, ¾ šálku vody, 3 lžíce mletého lněného semene, 1 menší jablko, jahodový džem DIETESSE.3, 8 pokrájených datlí, ¾ šálku ořechů

Postup: Ve větší míse smíchejte půl šálku ovesných vloček, prášek na pečení a koření. Odložte stranou. V jiné míse smíchejte mleté lněné semeno, vodu, strouhané jablko, celé balení jahodového džemu DIETESEE.3, cereálie FIBROKI a zbylé ovesné vločky. Smíchejte a utvořte těsto, které vlijete do mísy se suchými ingrediencemi. Dobře promíchejte. Přidejte datle a ořechy sekané na kousky nebo mixované. Směs by měla být mírně vlhká. Připravte si dva plechy pokryté pečicím papírem. Čajovou lžičkou nabírejte směs a na papíru tvořte menší knoflíčky. Troubu si mezitím rozehřejte na 180 °C. Pečte asi 15 až 20 minut nebo do doby, dokud vlhká směs dostatečně vyschne a zpevní a mírně zezlátne. Knoflíčky si také můžete zdobit sušenou brusinkou, goji nebo mandlí.

Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít