Aktuálně

Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)

Dokážete si představit Velikonoce bez tradičního mazance nebo beránka? V Naturhouse pro vás připravili recepty na zdravé varianty velikonočního mlsání a nezapomněli jsme ani na ty, kteří preferují spíše slané než sladké.

Mazanec ze špaldové mouky

Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)Suroviny: 400 g špaldové mouky, 50 g másla, 1 polotučný tvaroh, 2 lžíce oleje, prášek do bez fosfátů, rozinky, nasekané mandle, 3 vejce + 1 vejce na potření, citronová kůra, citronová šťáva, 2 lžíce medu, vanilkový cukr

Postup: Smíchejte špaldovou mouku a prášek do pečiva, přidejte povolené máslo, tvaroh, olej, vejce, citronovou kůru a šťávu a přislaďte medem a vanilkovým cukrem. Nakonec přimíchejte předem namočené rozinky a mandle. Vypracujte těsto a vytvarujte z něj na pečicím papíře mazanec. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí. Na video recept se můžete podívat zde.


Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)Mrkvový beránek

Suroviny: 300 g špaldové mouky, 4 střední mrkve nastrouhané najemno, ½ kelímku kyšky, 2 vejce, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů, nasekané mandle, sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice, špetka soli, šťáva z čerstvého citronu

Postup: Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.


Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)Velikonoční muffiny bez mouky

Suroviny na 12 muffinů: 400 g červených fazolí v konzervě, 2/3 kypřícího prášku bez fosfátů, 2 lžíce medu, 3 lžíce pudingu SLIMBEL příchuť čokoláda s pomerančem, 2–3 lžíce kustovnice, koření do perníku, 2 vejce, jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu

Postup: Fazole propláchněte vodou a rozmixujte dohladka. Vejce prošlehejte s medem, přidejte rozmixované fazole, koření do perníku, puding SLIMBEL a kypřící prášek. Vše znovu prošlehejte a nakonec přidejte kustovnici. Pečte na 160 °C cca 40 minut, 5 minut před dopečením ozdobte muffiny na kostičky nakrájenou tyčinkou SLIMBEL.


Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)Zelné placky

Suroviny: cca 500 g kysaného zelí, 3 vejce, 100 g špaldové mouky, špetka soli a pepře

Postup: Všechny suroviny smíchejte na husté těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem a potřeném olivovým olejem vytvarujte z těsta placky a pečte na 180 °C, dokud nejsou placky hotové a krásně zlaté.

Zelné placky se hodí například jako příloha k šumavskému králíkovi se špenátem.


Hrášková polévka s fenyklem

Suroviny: 2 cibule, česnek, mražený hrášek 1 balení, 2 fenykly, bujon DIETESSE.3

Postup: Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste doměkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.


Jarní salát s ředkvičkami

Suroviny: 1/2 salátové okurky, 2 svazky ředkviček, 1 svazek jarní cibulky, 2 lžičky šťávy z citrónu, 1 bílý nízkotučný jogurt, bílá ředkev, řeřicha, 2 vejce natvrdo nebo 8 křepelčích vajec, ledový salát

Postup: Okurku oloupejte a pokrájejte na malé kousky, ředkvičky a bílou ředkev a jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, smíchejte jogurt s cibulí, nastrouhanou ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidejte nakrájenou okurku, pokrájená vajíčka a dochuťte řeřichou.


Vepřová panenka s celerovými hranolky

Velikonoční mlsání nasladko i naslano (Naturhouse doporučuje)Suroviny: plnotučná hořčice, 600 g chlazené vepřové panenky, domácí rajčatový protlak, cibule nakrájená na kostičky, sterilovaný hrášek, čerstvé bylinky: pažitka, jarní cibulka, rozmarýn, bulva celeru, koření (černý pepř, tymián, oregano), sůl, olivový olej

Postup vepřová panenka: Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky. Medailonky potřete z jedné strany plnotučnou hořčicí a domácím rajčatovým protlakem. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte plátky ze strany, kde jsou naložené v hořčici a protlaku. Mezitím potřete maso hořčicí a protlakem z druhé strany, maso obraťte a restujte z druhé strany. Když jsou panenky orestované, servírujte například s celerovými hranolky, čerstvou cibulí a sterilovaným hráškem.

Postup celerové hranolky: Celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Připravte si v kastrolu vodu a přiveďte ji k varu, do vroucí vody přidejte celerové hranolky a nechte je cca 2 minuty vařit. Vodu slijte a k hranolkům přidejte trochu olivového oleje a koření dle chuti a promíchejte. Pečte na pečicím papíře na 180 °C.

Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec


NATURHOUSE – Nová výchova ve výživě