23.8 C
Jindřichův Hradec
29.04. 2024
Výstavy

Vlastimil Sítař: Chvála sportu | Muzeum fotografie a MOM

Vlastimil Sítař: Chvála sportu – vernisáž výstavy v Muzeu fotografie a MOM (výstava potrvá do 2. června)

Sportovní fotografie vystaví Vlastimil Sítař, rodák z Dačic, který nyní žije v Jindřichově Hradci. Mnozí Hradečáci ho znají jako soudce místního okresního soudu.

První sportovní fotografie dělal v osmdesátých letech na motokrosové trati u Kunžaku. Z těchto fotek se ale nic nedochovalo. V posledních deseti letech fotil vodáky na Hameráku, cyklokrosaře na trati u Břeskáče a zejména v Táboře u rybníka Komora. Hodně snímků má z jindřichohradecké sportovní haly, a to jak z basketu, házené, volejbalu, sportovní gymnastiky nebo aerobiku. Fotil i fotbal žen a raritou jsou fotky z exhibičního utkání ragby v Horním Žďáru. Fotografuje i parkur v Políkně, mažoretky v Dačicích, Telči a Třeboni.

Fotografická tvorba Vlastimila Sítaře se ale neomezuje jen na sportovní záběry. Je mnohem širší a žánrově nevyhrazená. Diváci ho znají i jako krajináře – fotografa České Kanady, fotografa zvířat, květin, makra, ale i jako fotografa portrétistu a dokumentaristu života běžných lidí, ať už u nás nebo ve vzdálených exotických krajinách.

Už 35 let je členem Spolku Fokus, s nímž se účastní každoročně mapových okruhů. Jeho fotografie můžeme najít i v časopisu Čs. fotografie, kde se zúčastňuje jejich soutěží.