23.8 C
Jindřichův Hradec
29.04. 2024
Výstavy

Čalounění – svědectví luxusu a pohodlí | Dům gobelínů

  • 5. 4. 2024 (pátek) od 16:00 – vernisáž,
  • výstava potrvá do 20.12.2024,
  • Dům gobelínů,

Pro veřejnost se Dům gobelínů otevírá v úterý 2. dubna. Letos si připomínáme 145 let od narození Marie Hoppe Teinitzerové, první dámy české tapiserie.

Marie Hoppe Teinitzerová

K tomuto jubileu jsme připravili výstavu nazvanou Čalounění – Svědectví luxusu a pohodlí, která vás seznámí s mnoha zajímavými detaily čalounického řemesla. Součástí výstavy je významný čalouněný exponát v podobě křesla inspirovaného dobou francouzského krále Ludvíka XIV., jehož potahy zhotovila M. H. Teinitzerová pro rodinu Černínů – majitele Jindřichohradeckého zámku. Expozici doplní vlámská tapiserie ze 17. století – Judita se strojí na cestu, protože nejluxusnějšími čalouny byly právě tapiserie. Slavnostně přivítáme textilní umělecké dílny, které roku 1910 v Jindřichově Hradci založila M. H. Teinitzerová.

V současnosti dílny působí pod názvem Ateliery Tapiserií s.r.o. a stanou se součástí Domu gobelínů. Slavnostní vernisáž se koná v pátek 5. dubna v 16 hodin za doprovodu akordeonového souboru, žáků ZUŠ V. Nováka v J. Hradci, pod vedením paní Kristýny Fajkusové. Vlastníkem výstavy je NPÚ. Exponáty zapůjčily Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec a Státní zámek Hluboká nad Vltavou.