20 C
Jindřichův Hradec
29.04. 2024
Výstavy

Výstava Nežárecké předměstí | Muzeum Jindřichohradecka

Také v letošním roce se mohou návštěvníci od 1. dubna těšit na další výstavu z cyklu Město Jindřichův Hradec ve sbírce muzea.

Tentokrát bude zaměřena na Nežárecké předměstí a jeho specifický vývoj, v němž po staletí převládal zemědělský a řemeslnický ráz v podobě hospodářských a panských dvorů, dílen koželuhů a jirchářů, soukeníků a dalších drobných řemeslníků.

Malebnost celému předměstí dodával starobylý kostelík sv. Jakuba na návrší, k němuž stoupala od 16. století křížová cesta, obklopená později městským parkem. V průběhu 19. století začaly volný prostor mezi dvorci postupně zaplňovat obytné domky i honosné vily se zahradami, výletní restaurace, ale také průmyslové provozy, jako např. pivovar, lihovar či proslulý očkovací ústav. Vystaveny budou nejen fotografie, pohlednice, obrazy a plastiky, řemeslné nástroje či listinné materiály, ale například i model jezu na Nežárce a další trojrozměrné předměty. Výstava bude přístupná v konferenčním sále Muzea Jindřichohradecka ve Štítného ulici od 1. dubna 2024 do 6. ledna 2025 v běžné otevírací době. Těšíme se na Vaši návštěvu.