24.4 C
Jindřichův Hradec
30.04. 2024
Články

Ze života galerky a policejní práce na Jindřichohradecku (prosinec 2017)

Co řešili státní policisté v posledním měsíci loňského roku na Jindřichohradecku? Podívejte se s námi na výpis ze zajímavých případů.

  • Loupež s nožem v ruce

J.Hradec – Pachatel dopaden během necelých tří hodin, v cele čeká na uvalení vazby.

Jindřichohradečtí kriminalisté ve spolupráci s kolegy z obvodního oddělení  včerejšího dne během necelých tří hodin dopadli pachatele loupeže. Cizinec (r.1992) dne 6. prosince kolem 3:10 hodin vstoupil do herny a baru v J.Hradci. Přes hlavu měl nataženou kapuci a obsluhující barmanku požádal o prodání krabičky cigaret. V okamžiku, kdy barmanka v prostoru za barem chtěla v pokladně prodej krabičky cigaret namarkovat, již obviněný agresor obešel bar a s nožem, který držel v ruce přistoupil k barmance. Nůž na ženu namířil  a požadoval „ prachy“. Poté  barmanku fyzicky napadl  a snažil se jí strhnout na podlahu.  To se mu však nepodařilo a proto jí uchopil zezadu pod krkem a s nožem, který jí přiložil k tělu se  znovu domáhal  vydání hotovosti.  Barmanka peníze nevydala a  agresorovi sdělila, že všude jsou kamery. Pachatel se zalekl a svého jednání zanechal, když z herny vyběhl na ulici. Poškozená barmanka naštěstí nebyla zraněna  a rovněž  nedošlo k odcizení finanční hotovosti. Na místo loupežného přepadení se ihned dostavila   kompletní výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování z J.Hradce i  policisté obvodního oddělení včetně kynologa se služebním psem. Precizní práce mužů zákona přinesla své „ovoce“, když byl podezřelý muž  v 05.45 hodin policisty zadržen a umístěn do policejní cely při obvodním oddělení. Téhož dne převzal z rukou policejního komisaře SKPV sdělení obvinění pro zvlášť závažný zločin  loupeže. Dnešního dne 7. prosince policejní komisař podal  návrh na vzetí obviněného muže do vazby. Zda vazba bude uvalena rozhodne v následujících 48 hodinách příslušný soud. V případě soudem uznané viny hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody v rozsahu dvě léta až deset let!

  • S odcizeným traktorem jel pro cigarety

Jindřichův Hradec – Komiksového řidiče předvedl policistům dvaadvacetiletý mladík, za noc stihl několik trestných činů.

Jako z komiksu bylo řádění dvaadvacetiletého muže z Jindřichohradecka. V noci z pátku 1. prosince na sobotu se pod vlivem alkoholu rozhodl dojet si z vesnice do Jindřichova Hradce pro cigarety. Pro tento svůj rozmar si v bývalém zemědělském družstvu vyhlédl traktor značky Zetor. To, že má traktor vyndanou baterii, ho nezastavilo a vnikl do dílny v objektu, kde autobaterii našel a do traktoru namontoval. S traktorem pak vyrazil na nákupy. Dojel až do Větrné ulice v Jindřichově Hradci, kde si koupil cigarety a vypil nějaké to pivo. Pak traktor otočil na zpáteční cestu. Před Malíkovem však již jízdu nezvládl a havaroval do stromu. Traktor se mu nechtělo opustit a tak si došel do známého družstva pro kolový nakladač značky Bob Cat, v hodnotě 1,5 milionu, vyrazil s ním traktor vyprostit. Tento úmysl se mu však nepovedl a tak ponechal havarovaný traktor na místě a nakladač spořádaně zaparkoval na jeho původní místo. Po této námaze odešel domů. Zde jej našli a zadrželi policisté.

Nejen, že zadržený muž vozidla neoprávněně užíval, ale také je řídil pod vlivem alkoholu. Jak policisté dále zjistili i s vysloveným zákazem řízení. Případ je tak vcelku jasný a tak jej policisté z Obvodního oddělení Jindřichův Hradec zpracují ve zkráceném přípravném řízení. Do dvou týdnů by tak muž mohl stát před soudem. Mimo trestu bude muset také uhradit způsobenou škodu na traktoru ve výši kolem 50 000 korun.

  • Vozidlo užil neoprávněně

J.Hradec – Škodu Felicii nastartoval a odjel neznámo kam.

Jindřichohradečtí policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který se dopustil přečinu porušování domovní svobody a přečinu   neoprávněné užívání cizí věci, když od 19:00 hodin dne 2.prosince do 00:25 hodin dne 03. prosince vnikl  na zahradu náležící k domu v obci Lovětín. Zde  pod volně přístupným dřevěným přístřeškem prohledal  zaparkovaný neuzamčený osobní automobil  Fiat Punto a z přihrádky spolujezdce odcizil dvě skleničky a šest  lízátek. Poté nasedl do neuzamčeného vedle stojícího osobního automobilu Škoda Felicia, jehož majitel ponechal klíčky ve spínací skříňce, tento nastartoval a odjel s vozidlem na neznámé místo. Poškozenému tak  způsobil škodu ve výši nejméně 15  000 korun.

  • Vypálila zapalovačem díru do dveří

J.Hradec – Chtěla na ubytovnu, a to se ženě prodražilo.

Podezřelá žena (r.1999) dne 5. prosince  ve dvě hodiny v noci,  za užití zapalovače poškodila z venkovní strany vchodové plastové dveře vedoucí do chodby v přízemí panelového domu na sídlišti Vajgar v J.Hradci, ve kterém je ubytovna.  Do dveří  v oblasti zámku vypálila díru, kdy došlo k poškození rámu dveří a dále nezjištěným předmětem rozbila jejich skleněnou výplň, čímž ve skle vznikl otvor velikosti 75 x60 cm. Škoda, kterou způsobila činí nejméně 14 500 korun. Přespání na ubytovně tak mladou ženu vyšlo dráž než ubytování v některém pětihvězdičkovém hotelu. Jindřichohradečtí policisté přečin poškození cizí věci záhy objasnili a mladá žena již čelí trestnímu stíhání.

  • Kabelku u výčepu neuhlídala

J.Hradec –Blažejov – V hospodě řádil zloděj.

Jindřichohradečtí policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který dne 26. prosince v době od 1:30 hodiny do 3:00 hodin v obci Blažejov  odcizil v hospodě ze stolu u výčepu volně odloženou dámskou kabelku i s obsahem. V kabelce byl uložen nejen mobilní telefon  s paměťovou  kartou, ale i  peněženka s  finanční hotovostí  400 korun či  poukázka na 25 kg obilí, jenž žena získala jako cenu v tombole. Tímto jednáním vznikla poškozené škoda ve výši  nejméně 7 600 korun.

  • Kradl v OD a byl přistižen

J.Hradec – Šel po Playboy a alkoholu, platit nechtěl a nekradl poprvé.

Podezřelý muž (r.1989) dne 27.listopadu v obchodním domě  na sídlišti Vajgar v J.Hradci odcizil z volného prodeje celkem šest láhví  alkoholu různých značek a dva časopisy Playboy. Platit však neměl v úmyslu. Svým jednáním tak způsobil celkovou škodu ve výši nejméně 1035 korun. Z alkoholu a ,,lechtivých“ obrázků se však dlouho neradoval, neboť byl  chvíli po činu zadržen jindřichohradeckými policisty a  umístěn do policejní cely. Jak muži zákona zjistili, podezřelý  se svého jednání dopustil i přesto, že byl za majetkový trestný čin v posledních třech letech soudem potrestán, kdy nepodmíněný trest odnětí svobody vykonal v lednu 2015. Po zadokumentování přečinu krádeže převzal následující den podezřelý muž sdělení podezření a poté byl ze zadržení propuštěn. Do dvou týdnů stane opět před soudem, jenž rozhodne o jeho vině a trestu.

  • Zneužití pravomoci úřední osoby

J.Hradec – Myslivecká stráž neměla oznámit ulovení šesti kusů jelenů na společném lovu.(Hlasová schránka 974 233 116)

Policejní komisařka služby kriminální policie a vyšetřování z oddělení hospodářské kriminality z J.Hradce po velmi precizním  zadokumentování trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby vypracovala dne 16. listopadu 2017 návrh na podání obžaloby již obviněných mužů, kteří neměli při konání naháňky v lednu 2017 v honitbě na Jindřichohradecku, jako myslivecká stráž, jenž byla ustanovena kompetentním městským úřadem, splnit  povinnost vyplývající z jejich pravomoci, neboť jako úřední osoba (myslivecká stráž), měli v neodkladném případě neprodleně oznámit orgánům policie nebo příslušným orgánům státní správy neoprávněné ulovení celkem šesti kusů  jelena evropského staršího jednoho roku na společném lovu, jelikož se jedná o zakázaný způsob lovu dle  zákona o myslivosti. V případě soudem uznané viny hrozí oběma mužům trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákaz činnosti. (§ 329/1c tr. z.)

Policejní komisařka rovněž vypracovala podnět k předání trestního řízení do cizího státu, Dánského království, neboť po shromáždění veškerých dostupných materiálů  je  důvodně podezřelých pět  cizinců, občanů Dánska, ze spáchání přečinu pytláctví,  kterého se měli dopustit tím, že při společném lovu na myslivecké naháňce v lednu 2017, na kterou byli pozvání uživatelem honitby na Jindřichohradecku, neoprávněně ulovili šest kusů dospělého jelena evropského, a to i přesto, že byli před zahájením společného lovu předem řádně poučeni mysliveckým hospodářem o tom, co se smí a bude lovit, neboť lov dospělého jelena evropského je dle  zákona o myslivosti v České republice zakázán a tímto svým jednáním způsobili škodu dle sazebníku minimálních hodnot neoprávněně ulovené zvěře podle druhu, pohlaví a věku ve výši nejméně 175 800 korun.

Dále policejní komisařka v souvislosti se zakázaným způsobem lovu odevzdala věc k projednání přestupku na příslušný městský úřad,neboť přestupkové jednání má spočívat v jednání mysliveckého hospodáře v tom, že při zahájení myslivecké naháňky měl  mylně poučit  účastníky lovu o tom, že se může lovit jelen evropský tzv. špičák, stáří do dvou let, což je v rozporu s ustanovením  zákona o myslivosti, neboť na společném lovu je možné lovit pouze laň a koloucha jelena evropského. Dále myslivecký hospodář před zahájením společného lovu údajně  nesepsal úplný seznam lovců, kteří se naháňky následně zúčastnili, dále společně s uživatelem honitby ihned po ulovení zvěře neměl zajistit  její označení nesnímatelnou plombou a neměl tak splnil svou povinnost oznámit neodkladně zjištěné závady  a škody orgánu státní správy myslivosti, který jej ustanovil, tedy městskému úřadu, čímž měl porušit zákon o myslivosti. Uživatel honitby při konání myslivecké naháňky neměl řádně zabezpečit vydání povolenky k lovu, jak mu ukládá ustanovení  zákona o myslivosti, neboť mysliveckým hospodářem neměli být  do hromadné povolenky zapsáni lovci s cizí státní příslušností, a přesto se tito lovci společného lovu účastnili a zvěř ulovili. Dále společně s mysliveckým hospodářem ihned po ulovení zvěře na společném lovu neměl zajistit její označení nesnímatelnou plombou, čímž měl porušit § 49 odst. 1 zákona o myslivosti (přestupek dle ust. § 63 odst. 2 zákona).

  • Vozidlo skončilo ve strouze

J.Hradec – Jak policisté zjistili, bylo odcizeno v Rakousku.

Dne 20. prosince v 10.30 hodin bylo oznámeno na tísňovou linku policie, že za obcí Popelín ve směru na obec Vlčetín  na Jindřichohradecku je ve strouze odstavené vozidlo WV Passat, MPZ „A“, které zde způsobilo dopravní nehodu. Policisté obvodního oddělení J.Hradec na místě lustrací zjistili, že se jedná o vozidlo v pátrání, které bylo dne 16. prosince odcizeno v obci Dobersberg v Rakousku.  Policisté vozidlo zajistili. V nejbližší možné době bude  vozidlo  předáno cestou  spolupráce s rakouskými policejními orgány  původnímu vlastníkovi.

  • Smrtelná nehoda u Vydří

J.Hradec – Mladý muž sjel s vozidlem do rybníka.

Ve čtvrtek 21. prosince v době od 1:30 hodiny do 5:10 hodin došlo k tragické dopravní nehodě. Řidič osobního automobilu Ford Focus (r.1996), jedoucí po silnici ve směru od obce Políkno na obec Vydří na Jindřichihradecku, pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a po projetí mírné levotočivé zatáčky s vozidlem vjel na rovný úsek vozovky na hrázi Fantišova rybníku, kde se s vozidlem dostal do přetáčivého smyku. Předním obrysem vozidla narazil do zábradlí na výpusti rybníku, které poškodil. Ve smyku pokračoval dále pod hráz, kde se vozidlo převrátilo na střechu a takto zůstalo pod hladinou rybníku, bohužel i s mladým řidičem. Vozidlo s řidičem bylo vytaženo na hráz rybníku zasahujícími příslušníky HZS J.Hradec. Řidič byl po vyproštění z vozidla předán do péče zdravotníků a následně převezen do nemocnice v J.Hradci, kde pokračovala jeho resuscitace, jenž byla neúspěšná. Mladý muž svůj boj o život prohrál, když lékař konstatoval v dopoledních hodinách smrt. Škoda na vozidle a na zábradlí výpusti Fantišova rybníku jsou v tomto případě skutečně zanedbatelné a činí 33 000 korun. Provedeným šetřením dopravních policisté na místě samém bylo zjištěno, že řidič nebyl za jízdy řádně připoután bezpečnostním pásem. Na vozidle Ford Focus byly namontovány na všech čtyřech kolech pneumatiky se zimním vzorkem, avšak vzorek všech pneu byl sjetý pod stanovenou mez. Dopravní nehodu i nadále prošetřují jindřichohradečtí dopravní policisté.

Na jihočeských silnicích tak bohužel zbytečně vyhasl již padesátý šestý život!

Zdroj: Policie ČR