Aktuálně

Prémiové kávové speciály z mikrolotů pořídíte v Čajovně U Zámku

Nejen pro kávové gurmány, ale i pro nadšence, kteří rádi experimentují a začínají na své kávové cestě objevovat to pravé kávové, vytvořila francouzská pražírna Lobodis nabídku prémiové kávy z mikrolotů.

Micro lot je káva sklizená jen v omezeném množství s velmi vysokou kvalitou, která má jasně charakterizovaný původ a detailně vypracovaný chuťový profil. Díky prvotřídní péči a preciznímu zpracování se řadí mezi nejlepší kávové delikatesy světa, o čemž svědčí i vysoké cuppingové skóre mezinárodního degustačního protokolu SCA (Speciality Coffee Association).

Las Lajas z Kostariky

Arabika z nejstarší kávové oblasti Kostariky, pěstovaná v údolí na úrodné sopečné půdě. Zpracovaná metodou honey, konkrétně black honey. Při medové (honey) metodě se třešně zbavují slupky, ale část dužiny se ponechává na zrnech, která jsou pak slizká a sladká. Následuje sušení, při kterém se zrna musí pravidelně otáčet. Je to složitá technika náročná na správné provedení každého kroku.
Cukry v dužině postupně hnědnou jako med, a tak čím více dužiny, tím tmavší jsou zrna na konci sušení. Černý med je nejtmavší a nejdražší barvou, sušení totiž trvá nejdéle, nejméně 2 týdny, a nejintenzivněji rozvíjí aroma červených plodů a sladkost.

Tato káva je opravdu velmi vzácná a zaslouží si vaší pozornost. Káva je ohromující s překvapivě intenzivní vůní malin a černého rybízu a plným kořeněným tělem s medovým charakterem, pražená na středně tmavou barvu při průměrné teplotě 223 °C.

Chcete-li plně ocenit všechny vrstvy chuti této kávy, doporučujeme přípravu v kafetieru, čili french pressu, nebo dripu (např. Hario V60) či jiném filtru. Použitá demineralizovaná voda by měla mít 90-94 °C. (SKÓRE 87+)

Pro přípravu těchto kávových lahůdek je ideální kávový dripper

Yirgacheffe Beriti z Etiopie

Opravdu výjimečná káva arabika pocházející ze samotné pravlasti kávy v Etiopii. Region Yirgacheffe na jihozápadě Etiopie je pro své vysoce kvalitní kávy známý po celém světě a někteří řadí kávy z této oblasti mezi vůbec nejlepší na světě. Pěstovaná na červenohnědé jílovité půdě ve výškách 1700-2000 m n. m., sklízená asi od listopadu do ledna. Pěstitelé pak ručně vybírají ty nejlepší zralé třešně.
Celé kávové třešně se hned po sklizni suší nejméně 10 dní na tzv. afrických postelích a až po té se z téměř černých plodů vylupují zelená kávová zrna. Tato natural, či přírodní nebo suchá, metoda nespotřebovává ani kapku vody a nabízí kávy s výraznými ovocnými tóny.

Tato naturální káva je obzvláště lahodná, lehká a s bohatým květinovým aroma typickým pro kávy z Yirgacheffe. Tóny manga a meruněk spolu se středním tělem jsou ale výjimečné. Tým pražičů Lobodis ve Francii kávová zrna praží tradičním způsobem na středně tmavou barvu při průměrné teplotě 217 °C.

Chcete-li odhalit všechny květinové tóny a vůni manga a meruněk, doporučujeme přípravu v chemexu, případně dripu či AeroPressu. Použitá demineralizovaná voda by měla mít 90-94 °C.

(SKÓRE 86+)

Las Brisas z Kolumbie

Skutečně výjimečná káva arabika s rodokmenem a jasným původem pěstovaná skupinou 49 pěstitelů poblíž vesnice Rioblanca v regionu Tolima ve vnitrozemí Kolumbie. Region Tolima na západním okraji centrální Kolumbie je známé svými drsnými horami, bohatými vodami i hlubokými údolími, což je perfektní kombinace pro pěstování velmi kvalitní kávy. Tuto kávu tvoří odrůdy arabiky Caturra, Castillo a Colombiana rostoucí v nadmořské výšce 1500-1900 m n. m.

Sklizeň probíhá obvykle od května do srpna a od listopadu do února. Po ruční sklizni se káva zpracovává mokrou (washed) metodou a kávové třešně se do fermentačních nádrží ponoří na více než 24 hodin. Zkušený tým pražičů Lobodis pak ve Francii kávová zrna praží tradičním způsobem na středně tmavou barvu při průměrné teplotě 217 °C.

Káva je vyrovnaná, rafinovaná a obzvláště sladká. Po tónech medu se rozvíjí jasná vůně žlutého ovoce, pomerančů a broskví, po kterých nastoupí tóny mléčné čokolády a na závěr tropické ovoce.
Chcete-li si opravdu užít ovocnou vůni této kávy, doporučujeme přípravu v dripu (zejména Hario V60) či jiném filtru a AeroPressu. Použitá demineralizovaná voda by měla mít 90-94 °C.

(SKÓRE 85+)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít