19.8 C
Jindřichův Hradec
30.04. 2024
Články

Vichřice a pojištění nemovitosti (EKOMA radí)

Jak postupovat při nahlašování škod?
Máte svoji pojistnou smlouvu správně nastavenou?

Fotka od Tumisu z Pixabay

Pády komínů, poškozené střechy, poškozené ploty, poničené zahradní stavby (garáže, kůlny, skleníky, zastřešení bazénů), zatopení sklepů… Toto jsou nejčastější škody, které způsobila vichřice, která se prohnala Českou republikou. Jak škodu nahlásit na pojišťovnu?

  1. Škody na majetku co nejdříve zdokumentujte:  natočte nebo nafoťte je například na mobilní telefon.
  2. Vaši pojišťovnu co nejdříve kontaktujte a pojistnou událost jí nahlaste.
  3. S opravou majetku nebo odstraňováním zbytků škod počkejte, dokud s tím pojišťovna neprojeví souhlas. Toto neplatí, je-li třeba začít s opravou nebo s odstraňováním poškozených částí dříve kvůli bezpečnosti, ochraně zdraví a životního prostředí, nebo z jiného závažného důvodu.
  4. Je-li to zároveň možné, zničené věci hned nevyhazujte, ale počkejte s tím do doby, než k vám přijede likvidátor pojišťovny.

Platit pojistné vždy nestačí. Při plnění pojistných událostí velmi často záleží na výběru pojišťovny a na nastavení vaší pojistné smlouvy! Obecně se odhaduje, že na trhu je asi 30 procent podpojištěných nemovitostí. Pojistnou smlouvu doporučujeme aktualizovat vždy, když nemovitost modernizujeme nebo upravujeme (zateplení domu, výstavba garáže či bazénu atd.). Prostě vždy, když se zásadně mění její hodnota.

Pokud si nejste jistí s nastavením vaší pojistné smlouvy, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme s výběrem vhodné pojišťovny a pomůžeme vám smlouvu i vhodně nastavit. Je totiž důležité, abyste se mohli na své pojištění spolehnout!

Ing. Karolína Bedáňová

EKOMA - Finanční poradna

Ve financích se vyznáme. Odborníci, kteří vám budou radit, mají letité zkušenosti a všechny potřebné certifikační zkoušky. Precizně se orientujeme ve složitých finančních situacích. O své klienty pečujeme dlouhodobě a dokonce finančně vzděláváme jejich děti.