14.7 C
Jindřichův Hradec
30.04. 2024
Články

Cestovní pojištění a koronavir (EKOMA radí)

Plánujete vycestovat do zahraničí?
Sjednali jste si cestovní pojištění?
U jaké pojišťovny můžete uplatnit storno zájezdu a u jaké ne?
Jaké jsou záludnosti pojistných podmínek?

Mnoho Čechů má již zakoupený zájezd do zahraničí či plánuje vycestovat.

Fotka od Tumisu z Pixabay

Vzhledem k mimořádné situaci vyvolané koronavirem bychom vás chtěli informovat o cestovním pojištění, které si sjednáváme, když opouštíme hranice České republiky. Toto pojištění kryje náklady na léčení, případně repatriaci zpět do ČR. Zároveň je možné připojistit další rizika jako je např. i storno zájezdu.

Léčebné výlohy

  • V případě, že vycestujete do oblasti, kterou Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV) nebo Světová zdravotnická organizace nebo obdobná instituce nedoporučila, tak se pojištění na klienta zpravidla nevztahuje. Tzn. úhrada léčebných výloh v souvislosti s koronavirem je vyloučena. Úhrada jakýchkoliv jiných onemocnění či úrazů je z pojištění hrazena.
  • Pokud by pojištěný byl nakažen v oblasti, která není MZV vyhlášena jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem, pojištění se na klienta vztahuje v plném rozsahu a pojistné plnění bude zpravidla poskytnuto (vč. rizika koronaviru).

Doporučení:

  1. Pravidelně sledujte informace o rizikovosti jednotlivých destinací, které jsou dostupné na stránkách MZV.
  2. Zajímejte se o pojistné podmínky vašeho cestovního pojištění!

Storno zájezdu

U připojištění storna zájezdů záleží na pojistných podmínkách každé pojišťovny!! Každá pojišťovna ke stornu zájezdu přistupuje jinak.

  1. Např. u pojišťovny Kooperativa, Uniqa zpravidla platí: Pokud si klient připojistil tzv. storno zájezdu, tak obava plynoucí z výskytu koronaviru v oblasti, která byla MZV ČR označena jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem, je důvodem pro uznání storna.
  2. Pokud jste si sjednali cestovní pojištění s připojištěním storna zájezdu u pojišťovny např. Axa Assistance, ČSOB, Allianz, tak bohužel tyto pojišťovny by vám neplnily!!

Vždy je potřeba pečlivě číst pojistné podmínky, popřípadě se s konkrétními dotazy obrátit na danou pojišťovnu. Doporučujeme klientům, aby dbali předběžné opatrnosti a potenciálním rizikovým oblastem se vyhýbali!

Ing. Karolína Bedáňová

EKOMA - Finanční poradna

Ve financích se vyznáme. Odborníci, kteří vám budou radit, mají letité zkušenosti a všechny potřebné certifikační zkoušky. Precizně se orientujeme ve složitých finančních situacích. O své klienty pečujeme dlouhodobě a dokonce finančně vzděláváme jejich děti.