15.2 C
Jindřichův Hradec
26.04. 2024
Živý Hradec 2020

Živý Hradec 2020 – Kalle, Nauzea orchestra

 

Živý Hradec 2020 bude!

  • 26. 6. 2020 (pátek) od 18:00 – Schodiště, První hoře
  • 27. 6. 2020 (sobota) od 18:00 – Kalle, Nauzea orchestra
  • Zahrada na 15. poledníku (u Muzea fotografie a moderních obrazových médií)

Hradec bude živý celé léto! První hudební výkop proběhne v pátek 26. června od 18:00 a hned druhý den můžete vyrazit na koncert druhý. V pátek uslyšíte skupiny Schodiště a První Hoře a v sobotu se můžete těšit na Kale a Nauzea Orchestra.

Předprodej vstupenek na jednotlivé dny bude zajištěn v kanceláři Čedok v Panské ulici nebo online na webových stránkách živýhradec.cz …

Vstupné: 150 Kč/den

SCHODIŠTĚ (ex-Nahoru po schodišti dolů band)

“Schodiště vesele brázdí hudební „moře“ se svižným programem akcentujícím dlouho očekávané a nadšeně přijaté album Kupředu! Za 35 let existence odehrála kapela nazývaná dříve Nahoru po schodišti dolů band přes tisíc koncertů. Nejprve na chvostě nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, po sametové pauze pak absorbujíc další a další vlivy, krok za krokem k pozici jedné z vyhledávaných tuzemských klubových kapel.”

Sil a chuti je v kapele víc než kdy dřív, sedmihlavá smečka střílí od boku jednu pecku za druhou, mladé publikum v předních liniích hledišť si s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Karty jsou rozdaný, Dokonalá kost, Ve čtyři ráno nebo Pytlíky ČSA. Schodiště nestačí slyšet, musí se i vidět.

První hoře

První Hoře je přední česká alternativní kapela, která bývá řazena mezi průkopníky progresivního nebo avantgardního rocku.

Na kontě má již šest alb, mnohá ocenění včetně ceny Anděl a stovky festivalů a úspěšných klubových koncertů.

Zkuste se ponořit do jejího specifického, tajemného, absurdního, krutého i něžného světa bláznů, pierotů a blouznivců…

Kalle

Dvojnásobní držitelé ceny Anděl v Jindřichově Hradci poprvé představí svojí aktuální desku Songs with the Acoustic Band.

Kalle jsou táborská dvojice Veronika a David Zemanovi. Jejich společné začátky se datují od roku 2007, kdy spoluzaložili indie-rockovou skupinu Veena a nedlouho na to k ní přidali další hudební projekt Nod Nod. Od roku 2013 začali postupně koncertovat jen ve dvou pod názvem Kalle a následně vydali debutové album Live from the Room. Jejich prvotina i přes svou lo-fi povahu vyvolala na české alternativní scéně rozruch a obdržela cenu Anděl v kategorii alternativa 2014. Druhé album Saffron hills dvojice vydala po třech letech a Kalle na ní své intimní pojetí slow-core dotáhli do dokonalosti a k další ceně Anděl 2017, se jí podařilo ještě přidat cenu hudební kritiky Apollo. Rok po vydání kapela začíná občasně koncertovat v akustickém šestičlenném podání. Tento projekt uvnitř kapely završili vydáním alba Songs with the Acoustic Band, které vyšlo digitálně na sklonku roku 2019.

Na albu Songs with the Acoustic Band vyměnili elektrickou kytaru a spoustu zvukových mašinek za akustické nástroje v šestičlenném obsazení. Zpěv, akustická kytara, basa, bicí, harmonium a violoncello v souhře, která zachovává post-rockovou atmosféru a zároveň odhaluje nový rozměr skladeb.

Nauzea Orchestra

Kapela vznikla před dvanácti lety v Ústí nad Labem jako electroclashová skupina inspirovaná tehdejší berlínskou dekadentní hudební vlnou. S druhou deskou The Dark Side Of The Raven (2011) se objevily v tvorbě Nauzey Orchestry i prvky industriálu a postrocku. Postrockové období vyvrcholilo s třetí deskou Dobro (2015), na níž se objevily první skladby zpívané i česky. Do té doby sázela Nauzea Orchestra výhradně na němčinu a angličtinu. Poslední album – Štěstí (2017) – je zatím nejvíce písničkové. Stopy dekadence ale Nauzea Orchestra neztratila.