30.04. 2024
Články

Letošní muzejní noc má letos název Hrnce a tradice

Muzejní noc v roce 2021 se konat bude, a to v pátek 18. června od 18.00 do 22.00 hodin a bude se tentokráte trochu netradičně odehrávat v prostorách jezuitského semináře na Balbínově náměstí. Letošní muzejní noc má název Hrnce a tradice a je navázána na výstavu Rok v kuchyni Magdaleny Dobromily aneb co pradědečkům chutnalo, která je věnována tradiční lidové i měšťanské stravě, kuchařským knihám, jídlu a stolování.

Bude přichystáno několik úkolů pro děti, které se budou týkat receptů, jídla, poznávání a ochutnávání nebo získávání ingrediencí pro vaření. Nebude chybět stánek s občerstvením ani kultura. „Potulný čajovník“ zahraje pro rodiče s dětmi loutkové divadlo v prostorách kaple sv. Víta. Děti se mohou těšit na dvě krátké Laponské pohádky, z nichž jedna je o kouzelném hrnci. (Divadelní představení budou začínat v 19.00 a ve 20.00 hodin.).

V průběhu večera bude hrát v atriu semináře dlouhoruký harmonikář Ondra Vácha a poslední čtvrtinu muzejní noci se můžete těšit na zhruba hodinový koncert netradiční žesťové kapely Lovesong Orchestra, která muzejní noc rozjede v balkánském rytmu. Začátek koncertu bude ve 21.00 hodin.

Muzejní noc se odehraje nejen ve venkovních prostorách jezuitského semináře, ale také v expozicích muzea v přízemí. Zde budou umístěny některé úkoly pro děti. Třešinkou na dortu bude zpřístupnění jinak veřejnosti neznámých prostor parkánu, kde budou plát ohně, na kterých si účastníci budou moci opéct špekáčky. Buřtíky bude možno na místě zakoupit. Děti budou moci ochutnat i na ohni pečené brambory. Prosíme o zachování všech nařízených bezpečnostních koronavirových opatření.

Pavla Míchalová