19.8 C
Jindřichův Hradec
30.04. 2024
Články

Filmová střelnice (3/15): Březnová divočina

Když jeden slyší samotný název filmu Americký Sniper, a k tomu ví, že ho natočil známý žvanivý republikán Clint Eastwood, nemá zrovna chuť vzít těžce vydělané kilo a věnovat ho paní pokladní. Na druhou stranu z téhle pravdivé báchorky o tak trochu jiném vojákovi se stal v zámoří neskutečný hit. A dle mnoha ohlasů je tenhle biják mnohem míň srdíčkový, než by se mohlo zdát z pouhého popisu. Takže se patrně najdeme 14. nebo 15. března v kině. Nebo spíš možná. Na co si však musíte zajít bez váhání, je Oscary oceněné drama Whiplash (12. 3. v oba časy). Nenechte se odradit synopsí o jazzovém hudebníkovi, takhle vypjaté a skvěle natočené drama tu nebylo dlouho. Navíc za osmdesát korun? Jasná koupě!

A pokud máte chuť zhlédnout snad všechny filmy, které promluvily do letošního předávání Oscarů, neměli byste minout životopisné drama Teorie všeho (27. 3- v oba časy). Eddie Redmayne je sice snad nejnesympatičtější herec všech dob, ale Stephena Hawkinga si podal s grácií, a doma teď právem leští holou hlavu zlatého pána bez genitálií. Trocha Oscarového lesku padla i na drama Divočina, v níž se Reese Witherspoon vydává do přírody s batohem, který je pomalu větší než ona. Pokud vás tahle herečka nevytáčí už ze samotné podstaty (tak jako nás), neměli byste šlápnout vedle. Takže dvacátého v pátek v oba časy. Jen nečekejte žádnou velkou divočinu…

A když jsme se naladili na pěknou hollywoodskou vlnu, byla by škoda opomenout nové drama Tima Burtona Big Eyes. V ní válí mimo jiné náš rakouský soused Christoph Waltz a celé je to takové správně roztomile divné. To kriminální komedie Focus je pokusem Willa Smitha vrátit se mezi hereckou elitu. První ohlasy ze zámoří jsou bohužel kapku rozpačité, ale pěkný prosluněný film si v chladném březnu necháme líbit. A mimochodem, poslední biják od režisérů Ficarry a Requy je boží Bláznivá, zatracená láska, kterou dost můžeme. Takže dáme i Focusu 26. 3. v oba časy šanci.

Březen je kromě amerických a britských kousků naplněný i triptychem z české produkce. Pokud vás zajímají kvalitní tuzemské kousky, které jdou kapku proti proudů obvyklým zdejším filmům, skočte si na Kobry a užovky (5. a 6. března v oba časy). Bratři Hádkové hrají jako o život a Honza Prušinovský je patrně jeden z našich nejtalentovanějších tvůrců. Z úplně jiného soudku je pak horor Ghoul (21. a 22. 3. večer). Ten natočil Petr Jákl s americkým štábem na Ukrajině a snaží se s ním prorazit do Hollywoodu. Film bude braková céčková zábava, ale ceníme každý pokus o kapku jiný český film. To Vybíjená (28. a 29. 3. v oba časy) takové ambice nemá. Zato má Sokola, Genzera a Suchánka a tak je asi jasno, jaké publikum si přijde na své. Zkrátka a dobře, dalšia hra sa volá vybíjaná.

Kdo si rád střihne něco náročnějšího, artového, evropského, nebo jak se vůbec filmům alternativní provenience nadává, najde si i v březnu v programu to své. Na Tři srdce (18. 3. v sedm) nechť si zajde ten, komu k životu nestačí srdce jedno, ba ani dvě. Frantíci každopádně tklivá dramata umí, atmošku má tento film skutečně par excellence a vy propotíte napětím sedačku. A my s vámi. Skočíme si také 11. března v 19:00 na Okno do dvora. Žádný remake, nýbrž původní Hitchcock, který je napínavý jako struna. A to přesto, že v něm sledujeme pouze chlapa na vozíku, co šmíruje dalekohledem sousedy. Zkrátka kdo umí, ten umí.

S dětmi můžete zajít na novou Zvonilku (7. a 8. března v 17:30) nebo animovaného Asterixe: Sídliště Bohů (21. a 22. 3. v téže časy). Obě tyhle taškařice jsou ve třetím rozměru a jsou přijatelně kvalitní. V podstatě jediným filmovým odpadem v měsíci březnu je horor Žena v černém 2: Anděl smrti (7. a 8. března v osm), který nemá s původním filmem s Harry Potterem společného ani zbla. Takže se nespalte a buďte fajn.

Dan Krásný