30.04. 2024
Články

Historické módní trendy v národopisném depozitáři Muzea Jindřichohradecka

Častými dary do muzejní sbírky jsou hlavně předměty denní potřeby. Mezi nimi dominují především dobové oděvy a oděvní doplňky. V současné době bohatá kolekce textilu zahrnuje především tradiční lidové kroje pocházející z našeho regionu již z počátku 19. století.

Historické módní trendy v depozitáři národopisnémDalším bohatým souborem je měšťanský textil, jehož nejcennější unikáty pocházejí z období biedermeieru z poloviny 19. století. Jedná se především o dámskou garderobu obsahující šaty, kabátky, halenky, sukně, klobouky, čepce, vějíře, slunečníky, kabelky a další nezbytné součástky dámského šatníku. Soubor měšťanského textilu je charakteristický především luxusními materiály jako hedvábí, brokát a samet a také profesionálním ručním zpracováním s mnoha detaily jako je výšivka kovovými nitěmi, krajkové vsadky, sámkování nebo žabičkování. Tuto vzácnou kolekci měšťanského textilu doplňují dámské, pánské a dětské oděvy a oděvní součásti postihující období od poloviny 19. století až do 2. poloviny století dvacátého. Každoročně se daří tento soubor obohacovat novými exponáty. Velká péče je také věnována restaurování vybraných oděvů a jejich pečlivému uložení.

Historické módní trendy v depozitáři národopisnémMezi zajímavé soubory získané v nedávné době patří například kolekce dámských a pánských klobouků, límců, rukavic a rukávníků pocházejících z majetku jindřichohradecké rodiny Krausů, která provozovala ve městě známý textilní závod, který se nacházel na náměstí Míru. Tato kolekce dokládá módu od počátku 20. století. Najdeme zde klobouky a čapky z doby monarchie, první republiky, doby poválečné i z 60. a 70. let 20. století.Dalšími pěknými kolekcemi byly například textilie z Jindřichova Hradce a ze Studené, které obsahovaly jak oděvy všedního dne, zahrnující třeba tepláky na gumu, koženou čapku na motorku, a baloňák, tak třeba i nákladnější sváteční šaty na svatbu, plesovou róbu a třeba ve své době populární krimplenové šaty nebo kalhotový kostýmek. Většina ze získaných exponátů se stává velmi populárními výstavními předměty, neboť výstavy typu…co nosily naše babičky…, mají mezi návštěvníky muzea vždy velkou odezvu. Často se po jejich skončení podaří získat další zajímavé kousky do muzejní sbírky.

Alexandra Zvonařová – Muzeum Jindřichohradecka

Historické módní trendy v depozitáři národopisném