Čeští šlechtici žili původně skromně a nebyli v jídle ani v pití vybíraví. Ale na konci středověku si kronikář stěžoval, že hodují nesmírně a vyvolávají silně kořeněnými jídly chuť k nemírnému pití. Pak mezi nimi přibývá nemocných, kteří trpí dnou neboli pakostnicí.
Navíc při hodování vypili tolik vína, že až se v opilosti mezi sebou znepřátelili, a pak se do krve pobili.
Proto Oldřich z Hradce, královský číšník i podkomoří, zavedl při hostinách nový zvyk. Když se dojedlo poslední jídlo, kterým byl většinou hrách, povstal, připomněl utrpení Páně a vypil polovinu vína z podané číše, víno dopil jeho soused a vrátil kalich číšníkovi, číše pak putovala kolem stolu, ale nikomu se podruhé nenalévalo.
Tento zvyk se zalíbil i dalším, takže ho podle vzoru pana Oldřicha zavedli i jinde. Pan Oldřich chtěl, aby se nemírného pití zbavili i jinde, a tak poslal poselství k papeži do Říma a vymohl pro každého Čecha, který bude pít víno novým způsobem, aby dostal čtyřicetidenní odpustky. Tak se také stalo a ostatní národy záviděly Čechům, že mají čtyřicetidenní odpustky za to, že pijí víno.
Zdroj: 1. ZŠ Jindřichův Hradec
Seriál pověstí a legend Jindřichohradecka je publikován ve spolupráci s vedením 1. základní školy v Jindřichově Hradci. Ponořte se s námi do tajuplné historie.