Aktuálně

Odpustky za pití vína

Čeští šlechtici žili původně skromně a nebyli v jídle ani v pití vybíraví. Ale na konci středověku si kronikář stěžoval, že hodují nesmírně a vyvolávají silně kořeněnými jídly chuť k nemírnému pití. Pak mezi nimi přibývá nemocných, kteří trpí dnou neboli pakostnicí.

Hradecké pověsti #5: Odpustky za pití vínaNavíc při hodování vypili tolik vína, že až se v opilosti mezi sebou znepřátelili, a pak se do krve pobili.

Proto Oldřich z Hradce, královský číšník i podkomoří, zavedl při hostinách nový zvyk. Když se dojedlo poslední jídlo, kterým byl většinou hrách, povstal, připomněl utrpení Páně a vypil polovinu vína z podané číše, víno dopil jeho soused a vrátil kalich číšníkovi, číše pak putovala kolem stolu, ale nikomu se podruhé nenalévalo.

Tento zvyk se zalíbil i dalším, takže ho podle vzoru pana Oldřicha zavedli i jinde. Pan Oldřich chtěl, aby se nemírného pití zbavili i jinde, a tak poslal poselství k papeži do Říma a vymohl pro každého Čecha, který bude pít víno novým způsobem, aby dostal čtyřicetidenní odpustky. Tak se také stalo a ostatní národy záviděly Čechům, že mají čtyřicetidenní odpustky za to, že pijí víno.

Zdroj: 1. ZŠ Jindřichův Hradec

Seriál pověstí a legend Jindřichohradecka je publikován ve spolupráci s vedením 1. základní školy v Jindřichově Hradci.  Ponořte se s námi do tajuplné historie.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít