4.12. 2024
Články

Jak na dobrou a kvalitní čokoládu? (Čajovna U Zámku)

Dobrá a kvalitní čokoláda je vyrobena přímo z kakaových bobů v čokoládovně. Ne z žádných čoko floků, které se rozpustí, naředí, namíchají, zpracují a poté se teprve rozvezou v cisterně nebo pytlích. Následně je firmy zpracují v tabulku čokolády, která je mnohdy dalších několik měsíců skladována obchodníky ve skladech a regálech.

Proto vám ve Fair Trade obchůdku v Čajovně U Zámku nabízíme jednu z nejkvalitnějších značek ručně vyráběných čokolád v limitované výrobě Zotter. Mezi nejlepší kousky patří:

Jak na dobrou a kvalitní čokoládu? (Čajovna U Zámku)Bio Zotter „Máslový karamel“

Tmavá mléčná čokoláda ručně plněná máslovým karamelovým krémem (45 %). V roce 2018 získala druhé místo Academy of Chocolate v kategorii plněných mléčných čokolád. O ceny zde bojovalo na 1200 čokolád ze 45 zemí světa.

Bio hořká čokoláda Labooko Zotter „Peru Oro Verde“ 75 %

Jedinečné dvě tabulky bio hořké čokolády ze vzácného kakaa, které evokuje ducha domorodého Nového světa. Jde totiž z části o původní peruánskou odrůdu kakaa Nativo, regionální variety slavné a rozšířenější odrůdy Criollo. A i to je velmi vzácné – představuje jen asi 0,1 % celosvětové produkce.

Nativo chrání a pěstují drobní farmáři družstva Oro Verde v oblasti nedalekých národních parků a přírodních rezervací v Amazonském deštném pralese. Oro Verde ostatně ve španělštině znamená „zelené zlato“.

Bio čokoládový „Nugát s mandlemi“

Fantastický čokoládový nugát s 32 % vynikajících mandlí, plnotučným mlékem z tyrolských Alp a skutečnou vanilkou z Madagaskaru.
Skvělý čokoládový nugát z jedné z nejlepších evropských čokoládoven, kde si drží dohled nad kompletní výrobou od samotných kakaových bobů až po finální výrobek. Krásně se rozpouští, snadno se s ním pracuje a tvaruje. Bio Fairtrade čokoládový nugát můžete použít k výrobě božských dezertů a koláčů nebo jednotlivých nugátových bonbónů. Stačí roztáhnout, vytvarovat a ozdobit. Tvorba bonbónů nikdy nebyla tak snadná.

A protože léto už je tu, nabízíme také chlazené nápoje ze sortimentu Fair Trade:

Fair Trade Cola Costa Rica

Jedinečný nealkoholický nápoj s rostlinnými extrakty bez kofeinu. Limonádu tak mohou bez obav pít i děti a těhotné ženy. Kolová limonáda ve skleněné lahvi dle receptury Premium Cola, ze které však byl vynechán kofein a rafinovaný řepný cukr nahrazen surovým třtinovým cukrem z Costa Ricy od družstva Coopecañera.

Jak na dobrou a kvalitní čokoládu? (Čajovna U Zámku)

„Guaranito“ energetický nápoj

Originální osvěžující nápoj se sladkostí třtinového cukru z Kostariky a guaranou z brazilského amazonského pralesa, která dodává energii několik hodin. Lid Sateré Mawé zde dbá o zachování biologické rozmanitosti a obchoduje s námi dle pravidel Fair Trade. Guaranito s certifikací Fairtrade na trhu běžně nenajdete.

Pomerančový džus „Merida“

Merida je chutná a zdravá pomerančová šťáva z koncentrátu z brazilských pomerančů. Pomeranče jsou pěstovány družstvy COOPEALNOR, COAGROSOL a CEALNOR na severovýchodě Brazílie.
Tato družstva výrazně podporují přechod na ekologické pěstování, čímž chrání přírodní prostředí, ale i samotné pěstitele.

Bio ledová káva

Vůbec první bio ledová káva v Evropě z vysoce kvalitních surovin bez umělých příchutí ve znovu recyklovatelném obalu. Vyvážená receptura a káva arabika, která vás osvěží.

Fair trade je způsob obchodu, který dává pěstitelům, řemeslníkům a zaměstnancům v tzv. Čajovna u Zámkurozvojových zemích příležitost, aby se uživili vlastní prací za důstojných podmínek. Při nákupu fairtradového výrobku má spotřebitel jistotu, že vznikl za podmínek hodných civilizované společnosti. Standardy pro fairtradovou výrobu a obchodování vznikají na půdě dvou mezinárodních organizací: Fairtrade International a World Fair Trade Organization, které obě sdružují jak zástupce obchodníků a spotřebitelů, tak zástupce samotných producentů.

Těšíme se na vaši návštěvu!