Vyzkoušejte velikonoční recepty, které pro vás připravili v jindřichohradeckém Naturhouse.
MRKVOVÝ BERÁNEK
300 g špaldové mouky, 4 střední mrkve nastrouhané najemno, ½ kelímku kyšky, 2 vejce, 3 lžíce kokosového oleje, 3 lžíce medu, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátů, nasekané mandle, sušené ovoce – rozinky, brusinky, kustovnice, špetka soli, šťáva z čerstvého citronu
Postup:
Nastrouhanou mrkev vyšlehejte s vajíčky. Přidejte kyšku, kokosový olej a med a znovu vyšlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšlehejte, nakonec přidejte mandle a sušené ovoce a vyšlehejte hladké těsto. Formu na beránka vymažte kokosovým olejem a vysypte špaldovou moukou. Nalijte těsto do formy a pečte na 180 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli je beránek hotov, podle typu formy trvá pečení 40 minut až hodinu a čtvrt.
VAJÍČKOVÝ SALÁT S ŘEDKVIČKAMI A KEDLUBNOU
4 vejce, 2 svazky ředkviček, polníček, salátová okurka, ledový salát, 2 jarní cibulky, kedlubna
Ingredience na zálivku:
olivový olej, šťáva z citronu, 1 lžička dijonské hořčice, cibule šalotka, mořská sůl, pepř
Postup:
Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Dvě vejce rozkrájejte na menší kousky a zbylá dvě na měsíčky (využijete na ozdobení salátu). Zeleninu, nakrájejte nadrobno, kedlubnu na tenké proužky, saláty natrhejte, z jarní cibulky nakrájejte jen nať. Vše smíchejte do salátové mísy a ochuťte zálivkou, kterou jste si připravili smícháním olivového oleje, šťávy z citronu, dijonské hořčice, nadrobno nakrájené šalotky a dochuťte solí a pepřem. Na závěr ozdobte měsíčky vajíček.
VEPŘOVÁ PANENKA S HOŘČICÍ
plnotučná hořčice, vepřová panenka 600 g (můžete použít i kuřecí nebo krůtí maso), domácí rajčatový protlak, cibule nakrájená na kostičky, hrášek sterilovaný
Postup:
Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky. Medailonky potřete z jedné strany plnotučnou hořčicí a domácím rajčatovým protlakem. V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a orestujte plátky ze strany, kde jsou naložené v hořčici a protlaku. Mezitím potřete maso hořčicí a protlakem z druhé strany, maso z jedné strany orestujte, obraťte jej a restujte z druhé strany. Když jsou panenky orestované, servírujte například s celerovými hranolky, čerstvou cibulí a sterilovaným hráškem a lehkou verzí tatarské omáčky (recept níže).
CELEROVÉ HRANOLKY
celer – bulva, koření (např. černý pepř, tymián, oregano, petrželová nať), sůl, olivový olej
Postup:
Celer oloupejte a nakrájejte na hranolky. Připravte si v kastrolu vodu a přiveďte ji k varu, do vroucí vody přidejte celerové hranolky a nechte je cca 2 minuty vařit. Vodu slijte a k hranolkům přidejte trochu olivového oleje a koření dle chuti a promíchejte. Pečte na pečicím papíře na 180 °C.
LEHKÁ TATARSKÁ OMÁČKA
Ingredience:
1 balení Lučiny (100 g), 1 bílý jogurt do 3 % tuku, 1 lžička plnotučné hořčice (nebo jiné, ostřejší), 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička olivového oleje, sůl (nejlépe mořská nebo himalájská), pepř (nejlépe bílý), 1 menší cibule, 1 kyselá okurka
Postup:
V misce smíchejte Lučinu, bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu a olivový olej. Přidejte nastrouhanou kyselou okurku a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli. Vše smíchejte. Přidejte špetku soli a pepř podle chuti.
DOMÁCÍ KEČUP
Ingredience:
1 jablko, 8 rajčat, 1 lžíce octa, bobkový list, 1 cibule, skořice, třtinový cukr, hřebíček, pepř, sůl
Postup:
Jablka nakrájejte na menší kostky, cibuli a rajčata můžete pokrájet na větší kusy. Vše smíchejte a dejte do kastrolu, přidejte třtinový cukr dle chuti, lžíci octa a koření. Vše pomalu duste na mírném plamenu do změknutí zeleniny. Vyndejte koření a zeleninu, rozmixujte a případně ještě dle chuti oslaďte a okořeňte.