Aktuálně

Konec Husových sadů? – prohlášení Českého svazu ochránců přírody

Park Husovy sady pro hradecké občany známý jako „Park pod kaštany“, který má více než 150tiletou tradici je nyní v ohrožení celoplošného vykácení v rámci městského projektu „Revitalizace Husových sadů“.

Husovy sady
Foto: Adam Hudec – AGF Media

Jedním z alternativních řešení je postupná revitalizace zeleně parku, která by počítala s postupným kácením a plynulou výsadbou nových stromů. Toto řešení považujeme za nejlepší možné v rámci revitalizace parku.

Podle odborných posudků, které město předkládá, jsou stromy staré a nebezpečné, a proto je nutné celoplošné vykácení. ČSOP si také nechalo vypracovat odborný posudek, z něhož ale vyplývá, že většinu stromů, pro svůj nynější stav, není nutné vykácet. Postačila by odborná ošetření, což znamená stromy ošetřit zdravotními řezy kvalifikovaným arboristou. Toto ošetření je nezbytné pro bezpečnost parku. Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec, však předložený odborný posudek nerespektovalo.

Tímto apelujeme na občany města Jindřichův Hradec o objektivní zvážení situace a případného dalšího jednání k podpoře formou petice,

která je dostupná na: petice-husovy-sady.webnode.cz, případně můžete zaslat dopis přímo na vedení města, jehož vzor naleznete na téže stránce.

Kontakt: 3.ZOCSOP.JH@seznam.cz

Svůj názor nám můžete napsat do facebookové diskuze níže nebo na e-mail info@hradeczije.cz.

Zavřít