Aktuálně

Naturhouse doporučuje: Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny

Šťáva z rajčat pomůže při ekzémech

Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje (jejich název je zkomoleninou italského pomi dei mori, které znělo Francouzům jako pomme d´amour), jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.

Naturhouse doporučuje: Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny.
Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce – Foto: pixabay.com

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a hodnotných rostlinných sloučenin jako jsou fytosteroly, betakaroten a lykopen. Výzkum ukázal, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty, má protirakovinné a protizánětlivé účinky a chrání srdce.

Pití rajčatové šťávy i koupele v ní se doporučují při ekzémech a jiných kožních problémech. Kloktání rajčatové šťávy třikrát až čtyřikrát denně může pomoci proti vřídkům v ústech. Na druhou stranu existují lidé, kterým budou rajčata afty v ústech a ekzémy vyvolávat. Je to známka toho, že jim rajčata nesvědčí.

Podle Janči a Zentricha, kteří se zabývají přírodní medicínou, jsou léčebné účinky rajčat rozmanité. Mají silný antibiotický účinek. Jsou močopudné, můžeme je užívat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, příznivě ovlivňují funkce jaterní.

Při konzumaci rajčatových produktů dochází ke společnému účinku lykopenu a dalších sloučenin v rajčatech, což vede k lepším výsledkům než podávání samotného lykopenu. Výzkum zahrnující 1953 pacientů a kontrolní skupinu odhalil, že konzumace rajčat výrazně chrání před onemocněním kolorektálním karcinomem. Při vyšší konzumaci rajčat se výrazně snížilo i riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Lykopen však nechrání jen proti rakovině. V pokožce například zvyšuje ochranný faktor proti slunci a chrání ji tak před poškozením.

Vstřebávání lykopenu souvisí s přítomností tuku ve stravě, proto i u rajčat je nezbytná konzumace s menším množstvím například olivového oleje. Více lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka, která prokazatelně snižovala riziko rakoviny prostaty již od dvou porcí týdně.

Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. V neposlední řadě také povzbuzují tvorbu hormonů, pomáhají při stavbě nových vaziv, odstraňují poruchy trávení a zácpu.

Rajčatový salát

Suroviny:
500 gramů rajčat
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (jablečný, balsamico, vinný)
bylinková sůl

Rajčata omyjeme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Obojí promícháme. Z oleje, octa a bylinkové soli ušleháme zálivku a nalijeme na salát.

Orestovaná třešňová rajčata

Suroviny:
cherry rajčata
panenský olivový olej
sůl, pepř

Rajčata pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě při 220 stupních asi 20 minut. Před podáváním můžeme zdobit čerstvou bazalkou.

Pravá rajčatová omáčka

Naturhouse doporučuje: Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny.
Více prospěšného lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka – Foto: pixabay.com

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželky omyté a osušené, najemno nasekané
2 lžíce celerových listů omytých a osušených, najemno nakrájených
2 lžíce žluté cibule najemno posekané
1 velký stroužek česneku rozčtvrcený
1 lžička rajčatového protlaku
1,25 litru italských celých rajčat v konzervě
500 mililitrů rajčatové omáčky
½ šálku suchého bílého vína
½ lžičky jedlé sody
špetka kajenského pepře nebo černého pepře
sůl

Celá rajčata dáme do cedníku. Rukou z nich vymačkáme šťávu a uchováme ji. Rajčata nasekáme nahrubo či najemno podle chuti. Nasekaná rajčata vrátíme do vymačkané šťávy.

Velkou a hlubokou pánev rozehřejeme, vlijeme do ní olivový olej. Ihned poté na něj vhodíme cibuli, česnek, petrželku a celerové listy a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Přilijeme víno, promícháme a vaříme, dokud se víno neodpaří.

Přidáme špetku kajenského pepře a zvýšíme plamen na střední úroveň. Přidáme rajčata se šťávou, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Zesílíme plamen na maximum a směs přivedeme téměř k varu.

Pak plamen zmírníme a zvolna vaříme, dokud česnek nezměkne – zhruba 50 minut až hodinu. Občas česnek vyzkoušíme tím, že jej přitiskneme ke stěně nádoby. Až změkne, vyjmeme jej, najemno nasekáme a vhodíme zpět do omáčky. Zvolna vaříme dalších 15 minut.

Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr přidáme jedlou sodu a necháme ji rozpustit: sníží kyselost omáčky.

Rajčatová polévka

Suroviny:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
400 gramů krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
500 mililitrů zeleninového vývaru
1 bobkový list
sůl, pepř
hrst lístků bazalky
jogurt nebo kokosová smetana

V hrnci na troše olivového oleje zpěníme cibuli a česnek nasekaný najemno. Přidáme krájená loupaná rajčata, zeleninový vývar, bobkový list. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.

Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Vmícháme hrst sekaných lístků bazalky. Podáváme ozdobené lžící hustého jogurtu nebo kokosového mléka (smetany).


Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít