Šťáva z rajčat pomůže při ekzémech
Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje (jejich název je zkomoleninou italského pomi dei mori, které znělo Francouzům jako pomme d´amour), jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a hodnotných rostlinných sloučenin jako jsou fytosteroly, betakaroten a lykopen. Výzkum ukázal, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty, má protirakovinné a protizánětlivé účinky a chrání srdce.
Pití rajčatové šťávy i koupele v ní se doporučují při ekzémech a jiných kožních problémech. Kloktání rajčatové šťávy třikrát až čtyřikrát denně může pomoci proti vřídkům v ústech. Na druhou stranu existují lidé, kterým budou rajčata afty v ústech a ekzémy vyvolávat. Je to známka toho, že jim rajčata nesvědčí.
Podle Janči a Zentricha, kteří se zabývají přírodní medicínou, jsou léčebné účinky rajčat rozmanité. Mají silný antibiotický účinek. Jsou močopudné, můžeme je užívat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, příznivě ovlivňují funkce jaterní.
Při konzumaci rajčatových produktů dochází ke společnému účinku lykopenu a dalších sloučenin v rajčatech, což vede k lepším výsledkům než podávání samotného lykopenu. Výzkum zahrnující 1953 pacientů a kontrolní skupinu odhalil, že konzumace rajčat výrazně chrání před onemocněním kolorektálním karcinomem. Při vyšší konzumaci rajčat se výrazně snížilo i riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Lykopen však nechrání jen proti rakovině. V pokožce například zvyšuje ochranný faktor proti slunci a chrání ji tak před poškozením.
Vstřebávání lykopenu souvisí s přítomností tuku ve stravě, proto i u rajčat je nezbytná konzumace s menším množstvím například olivového oleje. Více lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka, která prokazatelně snižovala riziko rakoviny prostaty již od dvou porcí týdně.
Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. V neposlední řadě také povzbuzují tvorbu hormonů, pomáhají při stavbě nových vaziv, odstraňují poruchy trávení a zácpu.
Rajčatový salát
Suroviny:
500 gramů rajčat
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce octa (jablečný, balsamico, vinný)
bylinková sůl
Rajčata omyjeme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Obojí promícháme. Z oleje, octa a bylinkové soli ušleháme zálivku a nalijeme na salát.
Orestovaná třešňová rajčata
Suroviny:
cherry rajčata
panenský olivový olej
sůl, pepř
Rajčata pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě při 220 stupních asi 20 minut. Před podáváním můžeme zdobit čerstvou bazalkou.
Pravá rajčatová omáčka

Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželky omyté a osušené, najemno nasekané
2 lžíce celerových listů omytých a osušených, najemno nakrájených
2 lžíce žluté cibule najemno posekané
1 velký stroužek česneku rozčtvrcený
1 lžička rajčatového protlaku
1,25 litru italských celých rajčat v konzervě
500 mililitrů rajčatové omáčky
½ šálku suchého bílého vína
½ lžičky jedlé sody
špetka kajenského pepře nebo černého pepře
sůl
Celá rajčata dáme do cedníku. Rukou z nich vymačkáme šťávu a uchováme ji. Rajčata nasekáme nahrubo či najemno podle chuti. Nasekaná rajčata vrátíme do vymačkané šťávy.
Velkou a hlubokou pánev rozehřejeme, vlijeme do ní olivový olej. Ihned poté na něj vhodíme cibuli, česnek, petrželku a celerové listy a za občasného míchání necháme cibuli zesklovatět. Přilijeme víno, promícháme a vaříme, dokud se víno neodpaří.
Přidáme špetku kajenského pepře a zvýšíme plamen na střední úroveň. Přidáme rajčata se šťávou, rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Zesílíme plamen na maximum a směs přivedeme téměř k varu.
Pak plamen zmírníme a zvolna vaříme, dokud česnek nezměkne – zhruba 50 minut až hodinu. Občas česnek vyzkoušíme tím, že jej přitiskneme ke stěně nádoby. Až změkne, vyjmeme jej, najemno nasekáme a vhodíme zpět do omáčky. Zvolna vaříme dalších 15 minut.
Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr přidáme jedlou sodu a necháme ji rozpustit: sníží kyselost omáčky.
Rajčatová polévka
Suroviny:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
400 gramů krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
500 mililitrů zeleninového vývaru
1 bobkový list
sůl, pepř
hrst lístků bazalky
jogurt nebo kokosová smetana
V hrnci na troše olivového oleje zpěníme cibuli a česnek nasekaný najemno. Přidáme krájená loupaná rajčata, zeleninový vývar, bobkový list. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.
Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Vmícháme hrst sekaných lístků bazalky. Podáváme ozdobené lžící hustého jogurtu nebo kokosového mléka (smetany).
Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec
Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice
Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase