30.04. 2024
Články

Soukromý: Pohádkový svět Jindry Čapka zavítá do Třeboně

Výstavu Pohádkový svět Jindry Čapka, mezinárodně uznávaného výtvarníka, připravuje pro děti i dospělé od 2. dubna 2023 Dům Štěpánka Netolického v Třeboni.

Ilustrátor Jindra Čapek je oblíbený nejen doma, ale i v zahraničí. Je známo, že jeho knihy, převážně pro děti, jsou překládány do více jak 25 jazyků. Sám autor na své tvorbě pracoval s některými osobnostmi píšícími příběhy pro děti. Ilustrace vytvořil mimo jiné i pro knihy Pavla Šruta Pohádky brášky králíka, Vladimíra Vančury Kubula a Kuba Kubikula, Josefa Krčka Špalíček lidových písní a také od Eduarda Petišky Příběhy, na které svítilo slunce… V roce 2020 spatřila světlo světa i vinylová deska skupiny Čechomor – Radosti života ilustrovaná právě Jindrou Čapkem. Aktuálně se s jeho ilustracemi chystá vydání knihy Pinocchiova dobrodružství. Doma i v zahraničí zkrášlil více jak 70 knížek.

Na své si během výstavy v Třeboni přijdou i děti s rodiči, mateřské školky a školy. Společně s autorem jsou pro ně přichystané hravé kartičky, podle kterých budou děti hledat pohádkové postavičky, které se v ilustracích skrývají. Připraveny jsou i autorské komentované prohlídky. Z výstavy si návštěvníci mohou některé knihy, ilustrace či plakáty také zakoupit na místě. Podrobnější informace najdete na www.dumstepankanetolickeho.cz.

Vernisáž výstavy za účasti autora se uskuteční 1. dubna v 17 hodin v Domě Štěpánka Netolického na Masarykově náměstí v Třeboni a bude spojená i s autogramiádou vydaných knih ilustrovaných autorem.