Naturhouse doporučuje kopřivy, mimořádné pomocnice pro vaše zdraví

Každé malé dítě zná kopřivu. Je to zřejmě tím, že popálí dřív, než si s ní začneme tykat. Najít si cestu k této netykavce je však velmi dobré a zdraví nadmíru prospěšné. Kopřivy patří mezi tradiční součásti jarních posilovacích kúr.

Naturhouse doporučuje kopřivy, mimořádné pomocnice pro vaše zdraví

Kopřiva povzbuzuje metabolismus, podporuje tvorbu červených krvinek, působí protiskleroticky. Je to skvělé tonikum pro kardiaky i diabetiky – Foto: pixabay.com

První věc, kterou můžeme udělat pro posílení odolnosti tolik zkoušené dlouhou zimou, je jít si natrhat první jarní výhonky kopřiv. Ty se objevují velmi brzy od časného jara až do pozdního května, kdy se kopřiva dostává do květu. Bylináři potvrzují, že v této době má sbírání rostliny největší blahodárný efekt.

Kopřiva roste téměř všude, zvláště pak na různých rumištích, bývalých zemědělských půdách, kolem potoků a řek. Je spolehlivým indikátorem znečištění splachy z polí přehnojených dusíkatými hnojivy podobně jako bez. Na sběr vyhledávejte místa, kde kopřiva neroste překotně a pokud možno ne ve výrazném stínu.

Podávání kopřivy může být dlouhodobé, ne však trvalé, a lze ji míchat i libovolně s dalšími bylinami. Je bezpečná. Nejsou známé vedlejší účinky a kontraindikace, snad jen alergie na kopřivy, ačkoli kopřiva sama proti alergiím posiluje a má protialergické účinky.

Když naši předci využívali rostliny a byliny k léčebným účelům, tak sledovali, jak rostlina vypadá a jak se chová. U kopřivy pozorujeme naprostou nezdolnost a žádné lidské pokusy ji vymýtit zřejmě nezabrání jejímu dalšímu růstu. Snad pro naše dobro. Tímto nám rostlina dává najevo, že se můžeme spolehnout na to, že v nás povzbudí odolnost a maximálně posílí organismus.

Obsahuje hodně chlorofylu, který se z rostliny také průmyslově izoluje. Chlorofyl má protizánětlivé účinky, pomáhá při hojení ran. Všimněte si, jak je rostlina i po zalití horkou vodou a louhování stále krásně zelená. To je příznivě působící chlorofyl.

Bylinu z čajových nálevů proto nemusíme vyhazovat a ze spařených listů lze připravovat skvělý špenát nebo listy přidávat do vaječných, masových či luštěninových směsí jako bylinné koření. Mladé kopřivové listy obsahují velké množství vitaminu C a značně vysoký je i obsah minerálních látek.

Z minulé žahavky se stane zcela mimořádná pomocnice. Povzbuzuje metabolismus a všechny fyziologické funkce, podporuje tvorbu červených krvinek, působí protiskleroticky. Je to skvělé tonikum pro kardiaky i diabetiky, stimuluje činnost slinivky, působí proti průjmům, proti virům, zejména proti chřipkám, podporuje hojení ran, ovlivňuje funkci vaječníků, podporuje léčbu bronchiálního astmatu, působí antirevmaticky, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů.

Při samostatném podávání můžeme volit jemněji působící nálev nebo razantněji působící odvar. Pro první variantu omyté kopřivy zalijeme horkou vodou a necháme louhovat, pro druhou na mírném plameni vaříme 10 až 15 minut, necháme louhovat a následně přecedíme.

Denně, v době jarní sezóny, vypijeme půl litru kopřivového čaje. Kúru doporučuji opakovat v době podzimní, kdy se po sečení trávy objevují nové mladé výhonky kopřiv. Za toxické lze považovat pouze čerstvé kopřivy, kdy působí koncentrovaně jed způsobující pálení. Ten se však usušením nebo jinou úpravou ztrácí.

Jemný odvar z kopřiv

50 gramů malých čerstvých lístků kopřivy dáme do 1 litru studené vody. Pomalu zahříváme a pak 3 až 5 minut na velmi mírném plameni vaříme. Necháme 15 minut louhovat a přecedíme. Pijeme po šálcích během celého dne.

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Naturhouse doporučuje kopřivy, mimořádné pomocnice pro vaše zdraví
Při samostatném podávání můžeme volit jemněji působící nálev nebo razantněji působící odvar z kopřiv – Foto: passitonfromthemill, licence Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0

Suroviny:
800 gramů výhonků a listů mladých kopřiv
olivový olej nebo ghí
1 cibule
muškátový oříšek
ocet
4 vejce
sůl, pepř

Kopřivy navršíme do cedníku a prolijeme je horkou vodou. Přestanou pálit a budeme je moci snadno nasekat.

Na pánvi rozpustíme ghí nebo olivový olej a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibuli dorůžova. Přidáme posekané kopřivy a trošku vody. Vaříme a mícháme přibližně 10 minut, než kopřivy změknou.

Hlubší pánev vymažeme olejem a nalijeme do ní vodu, přibližně 8 centimetrů na výšku. Vodu osolíme, přilijeme do ní lžíci octa a přivedeme k varu. Vaříme ji na mírném plameni, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepneme vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháme rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vaříme, dokud bílek neztuhne, asi 2 až 3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovíme.

Na talíř naservírujeme horký kopřivový špenát a na něj vejce.

Autor:  Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Zdroj: Český rozhlas – České Budějovice


Další pořady k tomuto tématu naleznete zde nebo každý čtvrtek v 8:10 v Českém Rozhlase – České Budějovice

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjadříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít