Aktuálně

Podzimní dýňové menu (Naturhouse doporučuje)

Dýně patří mezi nejčastěji pěstovanou zeleninu na českých zahrádkách a pozdní léto i časný podzim vytváří hojnost plodů různých tvarů i barev. Byly jedněmi z mnoha darů Nového světa starému kontinentu, protože patřily k základním plodinám pěstovaným domorodým obyvatelstvem. Kuchyni předkolumbovské Ameriky kralovaly již před 7500 lety.

(Naturhouse doporučuje)Dýně vyniká mimořádným obsahem vlákniny, prospívá trávení každým coulem, čistí střeva, snižuje množství žlučových sloučenin a tukových emulzí, usnadňuje tak práci játrům i slinivce. Pouhý půl šálek vařené dýně obsahuje zhruba 5 g vlákniny. Báječně se také hodí k prevenci nadváhy či obezity, neboť zvyšuje pocit sytosti, odvádí tuky, vodu a je skvělou náhradou například bramborové kaše. Dýně či tykve se doporučují i při chorobách srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, žlučníkových či jaterních chorobách, močových kamenech, jsou vhodné při ateroskleróze a revmatismu.

Dýně je mimořádným zdrojem karotenoidů. Karotenoidy se koncentrují v mnoha tkáních, kde nás chrání před volnými radikály, regulují imunitu, posilují mezibuněčnou komunikaci, chrání pokožku a oči, snižují riziko katarakty a makulární degenerace, snižují riziko srdečních chorob a různých druhů rakoviny. Karotenoidy v dýni na sebe působí vzájemně synergicky a obsah fytosterolů a omega-3 nenasycených mastných kyselin v semínkách jen umocňují celkově velký účinek této plodiny na lidské zdraví, dlouhověkost a vitalitu.


Podzimní dýňové recepty

Špagetová dýně

Suroviny na 4 porce: 2 špagetové dýně, 1 kg rajčat, 2 červené papriky, česnek, cibule, 1 lilek, vývar DIETESSE.3, čerstvá bazalka, oregano, sýr do 20 % tuku, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Dýně rozpulte, pokapejte olivovým olejem a pečte na 200 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne. Upečené dýně vidličkou naškrábejte na špagety. Během pečení dýní si připravte omáčku. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte nakrájené papriky, lilek, rajčata a ochuťte kořením a bylinkami a duste pod pokličkou doměkka, aby zelenina pustila šťávu. Hotovou omáčku můžete rozmixovat, a servírovat na vydlabané dýně a ozdobit strouhaným sýrem do 20 % tuku.

Dýňový salát

Suroviny: 1x dýně hokaido cca 0,5 kg, 2 červené cibule střední, cherry rajčátka, třešničky mozzarelly, dýňová semínka, směs salátů: polníček, ledový salat, čekanka

Zálivka: olivový olej, dýňový olej, med nebo javorový sirup

Postup: Dýni a cibule nakrájejte na měsíčky, dejte je péct do trouby na cca 15 minut na 200 °C do změknutí. Připravte si zálivku na salát. Smíchejte olivový olej, dýňový olej a med nebo javorový sirup ve stejném poměru, množství zvolte podle množství zeleniny. Do mísy dejte směs salátů, cherry rajčata pokrájená na poloviny, třešničky mozzarelly, přidejte opečenou dýni a cibuli a dochuťte zálivkou a ozdobte dýňovými semínky.

  • dynove-livanecky
  • spagetova-dyne
  • dynovy-cheesecake

Dýňové lívanečky

Suroviny: 1x menší dýně hokkaido cca 0,5 kg, 3–4 vejce, mletá skořice, med nebo datlový sirup dle chuti, na ozdobu bílý jogurt do 3 % tuku, kakao APINAT, ovoce na ozdobení

Postup: Dýni vydlabejte a nakrájejte na kostičky (nemusíte loupat), které povařte ve vodě doměkka. Sceďte vodu a rozmixujte do hladka. Přidejte vajíčka, ochuťte skořicí a doslaďte medem nebo datlovým sirupem. Důkladně promíchejte, aby vzniklo husté těsto. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte trochu kokosového oleje, na kterém budete smažit malé lívanečky. Hotové lívanečky můžete ozdobit bílým jogurtem smíchaným s kakaem APINAT nebo marmeládou DIETESSE.3 a čerstvým ovocem.

Dýňový cheesecake

Suroviny: 200 g máslových sušenek FIBROKI, 600 g dýně (1/2 dýně), 50 g másla, 2 vejce, 200 g třtinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lžička skořice, lžička zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechejte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky FIBROKI promíchané s máslem a dejte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalijte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečeme cca 1 hodinu na 160 °C. Po upečení dejte vychladit do ledničky.

Autor: Štěpánka Kutišová – Naturhouse Jindřichův Hradec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

V nastavení souborů cookie na těchto webových stránkách je zvoleno „povolit soubory cookie“, abyste si mohli jejich prohlížení užít co nejlépe. Jestliže budete dále používat tyto webové stránky, aniž byste změnili nastavení souborů cookie, nebo kliknete na tlačítko „Přijmout“ níže, vyjádříte tak svůj souhlas s tímto nastavením.

Zavřít